2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Brazília után Argentína is elutasította Scholzot: nem küldünk fegyvereket Ukrajnának

Argentína és Latin-Amerika nem fontolgatja fegyverek Ukrajnába küldését – jelentette ki Alberto Fernandez elnök az Argentínában hivatalos látogatáson tartózkodó Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón – írja a RIA Novosztyi.

“Argentína és Latin-Amerika nem fog, nem is gondolkodik azon, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnába vagy bármely más konfliktusövezetbe” – mondta az államfő.

A Folha című brazil napilap a héten katonai és kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Luiz Inácio da Silva brazil elnök is elutasította a német kormány azon kérését, hogy lőszert szállítson a Leopard harckocsikhoz.

Sajtóértesülések szerint az amerikai déli parancsnokság vezetője, Laura Richardson tábornok korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok kilenc latin-amerikai országgal “dolgozik” azon a kérdésen, hogy a náluk lévő orosz fegyvereket átadják Ukrajnának, cserébe amerikai felszerelések szállításáért.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ezt az információt kommentálva emlékeztetett a harmadik országokba irányuló ilyen jellegű fegyverszállításokra vonatkozó jogi és törvényi korlátozásokra, és megígérte, hogy Moszkva szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

A nyugati harckocsik Kijevbe történő szállításáról folytatott hosszas tárgyalások után a német kormány szerdán beleegyezett, hogy Leopard 2 harcjárműveket küldjön Ukrajnának.

A tervek szerint két harckocsizászlóaljat alakítanak ki, és az első szakaszban Berlin átad egy 14 A6-os harcjárműből álló századot a Bundeswehr állományából. Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint a tankok március végén érkezhetnek Ukrajnába.

Tavaly tavasszal Moszkva jegyzéket küldött a NATO-tagállamoknak az ukrán csapatoknak történő fegyverszállítás miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy minden katonai felszerelést tartalmazó rakomány az orosz légierő jogos célpontjává válik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó