2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Brazília elutasította Németország harckocsi-lőszer vásárlási igényét

Lula da Silva brazil elnök elutasította azt az ajánlatot, hogy Németországnak harckocsi-lőszert adjanak el ukrajnai felhasználásra – jelentette pénteken a Folha de Sao Paulo című brazil napilap. A Nyugat Ukrajnával kapcsolatos politikájának éles hangú bírálója, Lula igyekezett semleges maradni az Oroszországgal való konfliktusban.

Az elnök állítólag elutasította a kérést a brazil védelmi vezetőkkel és Jose Mucio védelmi miniszterrel tartott múlt heti találkozóján. A lap forrásai szerint Julio Cesar de Arruda, azóta elbocsátott hadseregparancsnok azt mondta Lulának, hogy Németország 5 millió dollár értékben szeretne lövedékeket vásárolni Leopard 1 harckocsijaihoz.

Lula állítólag fontolóra vette, hogy garanciát kér Berlintől arra, hogy nem küldi a lőszert Ukrajnába, de végül elutasította az ajánlatot, “azzal érvelve, hogy nem érdemes provokálni az oroszokat”, ahogy a Folha de Sao Paulo fogalmazott.

Kevesebb mint egy héttel később Németország hivatalosan bejelentette, hogy egy századnyi Leopard 2 harckocsit adományoz Ukrajnának, és lehetővé teszi, hogy a harckocsikat üzemeltető más országok is átadják azokat Kijevnek. Nem világos, hogy a Folha által említett lőszerek kompatibilisek-e a Leopard harckocsik mindkét generációjával.

Jobboldali elődjéhez hasonlóan a baloldali Lula is semleges álláspontot foglalt el az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Míg Jair Bolsonaro kormánya hivatalosan elítélte Moszkvát az ENSZ-közgyűlésen a katonai művelet miatt, egyik elnök sem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és mindegyikük részben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt tette felelőssé az ellenségeskedések kitöréséért.

Lula elítélte az Egyesült Államokat, amiért több tízmilliárd dollárt ölt az ukrán kormányba és hadseregbe, és tavaly felvetette, hogy Joe Biden amerikai elnök “elkerülhette volna [a konfliktust], nem pedig szítani kellett volna”. Azt is kijelentette, hogy a NATO vezetésének meg kellett volna nyugtatnia Oroszországot, hogy Ukrajna soha nem csatlakozhat az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz, ami Moszkva egyik legfontosabb békekövetelése volt, mielőtt csapatokat küldött az országba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó