2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Brazília kételkedik az Oroszország nélküli szaúdi béketárgyalások sikerében

A brazil küldöttség vezetője kétségeit fejezte ki, hogy bármilyen előrelépés történhet az ukrajnai béke felé, ha Oroszország nem vesz részt a tárgyalásokon. A megjegyzéseket távolról tette a jelenleg Dzsiddában zajló, szaúdi szervezésű csúcstalálkozó első napján, ahová Moszkva nem kapott meghívást.

“Minden valódi tárgyalásnak minden felet magában kell foglalnia” – mondta Brazília elnöki főtanácsadója, Celso Amorim szombaton videokapcsolaton keresztül a szaúdiak által szervezett találkozón.

“Bár Ukrajna a legnagyobb áldozat, ha valóban békét akarunk, akkor Moszkvát is be kell vonnunk valahogyan ebbe a folyamatba” – tette hozzá a G1 NEWS által közölt nyilatkozatának leirata szerint.

A hétvégén a szaúd-arábiai Dzsiddában zajló tárgyalásokra mintegy 40 országot hívtak meg, de egyelőre nem világos, hogy hány nemzet küld delegációt, vagy legalább távolról csatlakozik a megbeszélésekhez.

A csúcstalálkozóra meghívott országok közül sokan eddig ellenálltak az USA nyomásának, hogy állást foglaljanak a válságban, mivel a konfliktust a szuperhatalmak közötti versengésnek tekintik, amelyben nem akarnak részt venni. Korábban a mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador elutasította a megbeszéléseket, és értelmetlennek nevezte a találkozót Oroszország részvétele nélkül.

“Ez nem csak Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus” – tette hozzá a brazil delegáció vezetője szombaton a New York Times szerint. “Ez egy fejezet az Oroszország és a Nyugat közötti régóta tartó rivalizálásban is”.

Moszkva továbbra is szkeptikus a dzsiddai rendezvényen bemutatott béketervvel kapcsolatban, mondván, hogy az csupán a Nyugat kísérlete arra, hogy megpróbálja meggyőzni a semleges országokat, hogy támogassák a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által javasolt úgynevezett “tízpontos békeformulát”. Az orosz külügyminisztérium korábbi közlése szerint a javasolt formátumban folytatott tárgyalások “kísérletet jelentenek arra, hogy kihasználják a részt vevő országok őszinte szándékát egy oroszellenes koalíció összeboronálására”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy az ukrán béketerv Oroszországot “teljes kapitulációra” és arra szólítja fel, hogy hunyjon szemet az orosz nemzetiségűek kijevi üldözése felett. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke azonban azt mondta, hogy Oroszország figyelemmel kíséri a találkozót, és megismételte, hogy Moszkva mindig is üdvözölte a konfliktus békés rendezésére tett kísérleteket.

Közben Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a tárgyalások “nem lesznek haszontalanok”, ha “segítenek a Nyugatnak megérteni, hogy Zelenszkij tervének nincs kilátása”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó