2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

AP: a nigeri puccs vezetői a Wagner-csoport segítségét kérték

A múlt heti nigeri puccs egyik vezetője a jelentések szerint az orosz Wagner-csoport védelmi vállalat segítségét kérte, mivel a junta közeledik a határidőhöz, hogy vagy visszaadja a hatalmat az ország leváltott elnökének, vagy a szomszédos országok esetleges katonai beavatkozásával néznek szembe.

Salifou Moody tábornok állítólag a szomszédos Maliban tett látogatása során kérte ezt, ahol találkozott a Wagner egyik képviselőjével – jelentette szombaton az Associated Press Wassim Nasr francia újságíróra, a Soufan Center vezető kutatójára hivatkozva. A találkozóról először a France 24 számolt be, és Nasr azt mondta, hogy egy francia diplomata és három, az ügyet ismerő személy Maliból megerősítette a megbeszéléseket.

“Szükségük van (Wagnerre), mert ő lesz a garanciájuk a hatalom megtartására” – mondta Nasr az AP-nek, azt állítva, hogy Wagner fontolgatja a kérést.

Sem Wagner, sem orosz kormánytisztviselők nem kommentálták az állítólagos kérést a segítségére. A Kreml pénteken azt mondta, hogy a térségen kívüli hatalmak bármilyen beavatkozása Nigerben valószínűleg nem javítana a helyzeten. “Továbbra is az alkotmányos normalitáshoz való gyors visszatérés mellett vagyunk, anélkül, hogy emberéleteket veszélyeztetnénk” – mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Jevgenyij Prigozsin Wagner főnök a puccsot “a nép jogos lázadásának nevezte a nyugati kizsákmányolás ellen”.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) azzal fenyegetőzött, hogy csapatokat küld Nigerbe, ha a puccsisták vasárnapig nem juttatják vissza a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt. Bazoum a megbuktatása óta házi őrizetben van, és arra kérte az Egyesült Államokat “és az egész nemzetközi közösséget”, hogy állítsák vissza a kormányát. Az ECOWAS több tagországának, köztük Nigériának a hadserege megállapodott a nigeri beavatkozás tervéről.

Wagner jelentős szereplője lett az afrikai biztonsági tájképnek, bár nem világos, hogy a Moszkva elleni júniusi sikertelen lázadás után milyen a befolyása a kontinensen. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy a Wagner által a különböző afrikai országokkal kötött szerződések jövőjéről a megbízó kormányok döntenek. A cég csapatai állítólag olyan országokban tevékenykedtek, mint Mali, Burkina Faso, Szudán, Mozambik és a Közép-afrikai Köztársaság.

Mali és Burkina Faso azon ECOWAS-tagállamok közé tartozik, amelyek a puccsot követően a nigeri junta oldalára álltak. Bazoum azzal vádolta a két szomszédot, hogy “bűnöző orosz zsoldosokat” alkalmaznak.

Franklin Nyamsi, az Afrikai Szabadság Intézet elnöke egy csütörtöki interjúban arra figyelmeztetett, hogy ha az ECOWAS beváltja fenyegetését, miszerint csapatokat küld Nigerbe, azt a junta szövetségesei, köztük Mali és Burkina Faso elleni hadüzenetnek fogják tekinteni. Egy ilyen konfliktus drámai mértékben eszkalálódhat, mivel a hadviselő felek a világ katonai nagyhatalmainak segítségét kérik – mondta, hozzátéve: “Most egy afrikai világháború kapujában állunk”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó