2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Borell: valószínűtlen az oroszok teljes uniós vízumtilalma

A Moszkva ukrajnai katonai műveletére válaszul bevezetendő, valamennyi oroszra vonatkozó teljes vízumtilalom valószínűleg nem kapna egyhangú támogatást az EU-ban – jelentette ki vasárnap Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője.

Az ORF osztrák televíziónak nyilatkozva Borrell megjegyezte, hogy néhány uniós külügyminiszter vonakodni fog attól, hogy támogassa az intézkedést, amikor a hét végén Prágában találkoznak.

“Nem hiszem, hogy az orosz polgári lakossággal való kapcsolat megszakítása segítene, és nem hiszem, hogy ez az elképzelés meg fogja kapni a szükséges egyhangú támogatást” – mondta.

Az EU külügyi vezetője úgy véli, hogy a blokknak szelektívebb megközelítést kellene alkalmaznia.

“Úgy gondolom, hogy felül kell vizsgálnunk azt a módot, ahogyan egyes oroszok vízumot kapnak, az oligarchák biztosan [nem]. Szelektívebbnek kell lennünk. De nem támogatom, hogy ne adjunk ki több vízumot az összes orosznak”.

Bármilyen tilalomhoz az összes miniszter egyetértésére lenne szükség, ami nehéz lehet, mivel több uniós tagállam nem támogatja az intézkedést, köztük Németország, Magyarország, Görögország, Ciprus és Portugália. A hónap elején Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus “nem az orosz nép háborúja”, és felszólította nyugati kollégáit, hogy tegyenek különbséget Oroszország népe és az ország vezetése között.

Vasárnap azonban a Financial Times arról számolt be, hogy az EU külügyminiszterei azt tervezik, hogy támogatják a 2007-es EU-Oroszország vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztését. Ennek következtében bonyolultabbá és drágábbá válhat az uniós vízumok igénylésének folyamata, és nőhet a várakozási idő.

“Nem helyénvaló, hogy orosz turisták sétálgassanak városainkban, kikötőinkben” – mondta akkor az újságnak egy magas rangú uniós tisztviselő. “Jeleznünk kell az orosz lakosságnak, hogy ez a háború nincs rendben, nem elfogadható”.

Korábban több ország, köztük Lengyelország, Csehország, Észtország és Lettország is leállította a vízumkiadást orosz állampolgárok számára. Kaja Kallas észt miniszterelnök a múlt héten azzal érvelt, hogy az orosz turisták biztonsági fenyegetést jelentenek az országra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...