2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Bolton: rendszerváltás kell Oroszországban, hogy az USA el tudja érni céljait Európában

John Bolton, a Fehér Ház volt nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán ragaszkodott ahhoz, hogy csak a moszkvai “rendszerváltással” lehet elérni az Egyesült Államok hosszú távú céljait Európában. Azt javasolta, hogy finanszírozzák az orosz “disszidenseket”, akik középszintű tisztekkel összefogva puccsal megdönthetnék Vlagyimir Putyin elnököt.

“Nincs hosszú távú kilátás a békére és biztonságra Európában az oroszországi rendszerváltás nélkül” – érvelt Bolton a “Putyinnak mennie kell” című cikkében, amelyet az 1945 című online folyóirat közölt.

Bolton szerint a változásnak “sokkal többet kell magában foglalnia, mint egyszerűen Putyin leváltása”. “Az egész rezsimnek mennie kell”.

Bolton a cikket tulajdonképpen Joe Biden elnököt idézve nyitotta, aki márciusban azt mondta: “Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”.

Biden tanácsadói igyekeztek ezt visszavonni, Antony Blinken külügyminiszter azzal érvelt, hogy “nincs rendszerváltási stratégiánk Oroszországban – vagy bárhol máshol”.

Már másnap azonban Biden ragaszkodott ahhoz, hogy nem visszakozott, és hogy megjegyzései nem politikai változást fogalmaztak meg, hanem csak “erkölcsi az felháborodást fejeztek ki… és nem kér bocsánatot ezért”.

Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként szolgálva Bolton a Kubával, Venezuelával és Iránnal kapcsolatos rendszerváltó politikát szorgalmazta – és akadályozta Trump diplomáciáját Észak-Koreával, ami után 2019 szeptemberében elbocsátották. Pedig a hivatalos amerikai álláspont Havannával, Caracasszal és Teheránnal kapcsolatban nem változott Biden hivatalba lépése óta.

A Kreml úgy reagált Biden megjegyzéseire, hogy “sok téveszme áldozatának” nevezte őt. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint az, hogy ki legyen hatalmon Oroszországban, nem egy amerikai állampolgárnak kell eldöntenie, hanem az oroszoknak.

“Az orosz disszidensek óvatos segítése a rendszerváltás érdekében lehet, hogy éppen ez a válasz” – érvelt Bolton, Peszkov logikája mentén. “A kulcs az, hogy maguk az oroszok súlyosbítsák a megosztottságot a valódi hatalommal rendelkezők, a szilovikok között… Amint a rezsim koherenciája és szolidaritása megbomlik, a változás lehetséges”.

Bolton azt állította, hogy “az oroszok már tárgyalnak erről, csendben, nyilvánvaló okokból”, és elvetette azokat az aggodalmakat, hogy Oroszország atomhatalom, mondván, hogy “ez nem több érv a rendszerváltásra való törekvés ellen, mint az ukrán önvédelem segítése ellen”.

Azzal is megvádolta Moszkvát, hogy “évtizedek óta” aláássa az amerikai kormányt, és felrobbantotta saját Északi Áramlat gázvezetékét.

“Washington nyilvánvaló stratégiai célja, hogy Oroszország a Nyugathoz igazodjon, alkalmas jelölt legyen a NATO-hoz, ahogy azt a Szovjetunió felbomlása után reméltük” – érvelt Bolton. Az USA célja “egy békés és biztonságos Európa… továbbra is központi szerepet játszik nemzeti érdekeinkben. Ez nem a szégyenlősködés ideje” – zárta szavait.

A szókimondó neokonzervatív Bolton, aki az amerikai egyoldalúság híve, Ronald Reagan, George H.W. Bush és George W. Bush republikánus elnökök alatt töltött be kormányzati tisztségeket. A Biden-kormányzat azt állítja, hogy Irán merényletet tervez ellene.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...