2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

BoJo mai kijevi látogatása egy PR-akció volt a sikertelen tankkoalíciós megbeszélés után

Boris Johnson volt brit miniszterelnök mai kijevi látogatása egy PR-fogás, amelynek célja, hogy felhívja magára a figyelmet a nyugati védelmi miniszterek németországi Ramstein légibázison tartott, Ukrajna számára rossz eredménnyel zárult találkozója után – mondta vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökségnek Rodion Mirosznyik, a Luganszki Népköztársaság volt moszkvai nagykövete.

A pénteki találkozó a Ramstein légibázison a Kijevnek nyújtandó további segítségről szólt, de nem hozott döntést a Kijev által követelt amerikai és német harckocsik szállításáról.

Vasárnap Johnson Ukrajnába látogatott, és találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel.

“Úgy tűnik, Johnson úgy döntött, hogy felhívja magára a figyelmet, amikor a szék Sunak alatt megingott. Kijevet eszközként használják arra, hogy megmutassák az ambícióit egy újabb brit miniszterelnöki posztra vagy más nemzetközi szervezetekben, például a NATO főtitkári tisztségére való törekvéseit. Ramstein kudarca közben Borisz úgy döntött, hogy emlékeztet arra, hogy ő egy sólyom, és kész visszatérni a politikába” – mondta Mirosznyik.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Zelenszkij Telegram-csatornáján közzétett videófelvétel szerint, amely Johnson és az ukrán vezetés találkozójáról készült, a találkozón nem vett részt több olyan politikus, akik jellemzően részt vesznek az ilyen rendezvényeken, például Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter és Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

“Sokan, akik jellemzően részt vesznek, nem voltak jelen: Reznyikov, Danyilov… De néhány ismeretlen személy, akik inkább statisztáknak tűnnek, jelen voltak” – jegyezte meg Miroszonyik.

A Guardian a hét elején azt írta, hogy Johnson napokon belül Ukrajnába tervezi látogatni, hogy találkozzon Zelenszkij elnökkel. A lap szerint ez a látogatás alááshatja a jelenlegi miniszterelnök és a Konzervatív Párt vezetője, Rishi Sunak tekintélyét.

Az ukrajnai konfliktus kirobbanása után Johnson még hivatalában háromszor látogatott Kijevbe. Legutóbbi látogatására augusztus végén, nem sokkal lemondása előtt került sor. A Guardian egyik interjúalanya szerint Johnson arra törekszik, hogy Ukrajna legfontosabb szövetségeseként pozícionálja magát a globális színtéren, hogy Winston Churchillhez hasonlóan újra hatalomra kerüljön.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...