2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Bloomberg: tévesek voltak a nyugati előrejelzések az orosz gazdaságról

A kemény nyugati szankciók ellenére Oroszország gazdasága a jelek szerint a vártnál jobban tartja magát a magas energiaáraknak köszönhetően – jelentette szerdán a Bloomberg.

A jelentés szerint az okozott kár sokkal felszínesebbnek bizonyult, mint azt korábban feltételezték. Márciusban az elemzők 10%-os GDP-csökkenést jósoltak a második negyedévre, míg a Roszsztat, Oroszország hivatalos statisztikai hivatalának legfrissebb adatai 4%-os visszaesést jeleznek a negyedévre.

“Az orosz gazdasági összeomlásról szóló előrejelzések óriásit tévedtek, a bruttó hazai termék a második negyedévben komor, de a katasztrofálisnál kisebb mértékben, 4%-kal esett vissza, mivel az emelkedő energiaárak tartják a költségvetési bevételeket” – írta a Bloomberg.

A kiadvány rámutatott, hogy “még májusban az orosz pénzügyminisztérium 12%-os visszaesést jósolt az idei évre a nemzetközi szankciók lavinája által sújtott gazdaság számára”.

A Bloomberg hangsúlyozta, hogy miközben az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat hoztak, számos ország, nevezetesen Kína, India és a közel-keleti országok továbbra is kereskednek Moszkvával.

A múlt hónapban a Nemzetközi Valutaalap figyelemre méltó, 2,5 százalékponttal felfelé módosította Oroszország idei GDP-becslését, és 6%-os gazdasági zsugorodást prognosztizált. Az IMF megjegyezte, hogy a szankciók ellenére Oroszország “belső kereslete is némi rugalmasságot mutat a szankciók hatásának megfékezésének köszönhetően”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...