2024, február 23.
10.9 C
Budapest
1 C
Moszkva

Bloomberg: Oroszország folyó fizetési mérlegtöbblete 75 milliárd dollár lesz

Oroszország folyó fizetési mérlegének többlete meredeken nőtt, ami a nemzeti valutát a rubelt is támogatta, mivel az energiaexport a nyugati szankciók nyomása ellenére helyreállt – jelentette kedden az ország központi bankja.

A folyó fizetési mérleg, amely a kereskedelem, a beruházások és az átutalások révén az országba érkező pénzek és a kiáramló pénzek közötti különbséget méri, az év első tíz hónapjában 53,8 milliárd dollárt tett ki – derült ki a szabályozó hatóság adataiból.

A többlet októberben már a második egymást követő hónapban haladta meg a 11 milliárd dollárt, miután szeptemberben elérte idei legmagasabb szintjét. A központi bank az emelkedő olajárak hatására 45 milliárd dollárról 60 milliárd dollárra javította az egész évre vonatkozó folyó fizetési mérlegre vonatkozó előrejelzését.

Moszkva olaj- és gázeladásból származó bevételei másfél év után a legmagasabb szintre emelkedtek, és a múlt hónapban 17,7 milliárd dollárt értek el, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint hatalmas hiányt kellett volna elkönyvelni.

“A friss adatok azt mutatják, hogy Oroszország továbbra is profitál a magas nyersanyagexport-bevételekből. Arra számítunk, hogy Oroszország 2023 hátralévő két hónapjában újabb 20 milliárd dollár folyó fizetési mérlegtöbbletet könyvelhet el, amivel a teljes külső egyenleg 75 milliárd dollár körülire emelkedik” – jósolta Alex Isakov, a Bloomberg oroszországi közgazdásza.

“A növekvő exportbevételek segítettek megállítani a rubel zuhanását, de a következő hónapokban az orosz valuta megpróbáltatásokba kerülhet, mivel a kormány januártól kezdve újjáépíti FX [devizatartalékait]” – tette hozzá.

Ez azután következik be, hogy Moszkva kereskedelmi forgalmának nagy részét kelet felé irányította át, miután a nyugati szankciók nagymértékben megzavarták az európai piacok ellátási láncait.

Az orosz hatóságok újra bevezettek bizonyos tőkeellenőrzéseket, amelyek előírják az exportőröknek, köztük a nagy olajtermelőknek, hogy a devizabevételek biztosítása érdekében a külkereskedelemből származó bevételeiket a hazai piacon értékesítsék.

Az intézkedés segített támogatást nyújtani a rubelnek, amely októberben mintegy 5%-kal erősödött az amerikai dollárral szemben. A deviza a héten tovább erősödött, és július vége óta először került 89 alá került a dollárral szemben.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az Európai Unió elfogadta az Oroszország elleni 13. szankciócsomagját

Az Európai Unió elfogadta az Oroszország elleni 13. szankciócsomagját - közölte az Európai Tanács pénteken sajtóközleményben. A 106 magánszemélyt és 88 szervezetet érintő intézkedéseket az...

Le Figaro: a nyugati haditechnika egy részét a rágcsálók teszik tönkre Ukrajnában

A Nyugat által Ukrajnának szállított haditechnikai eszközök egy része működésképtelenné vált, miután rágcsálók okoztak kárt bennük - jelentette a Le Figaro egy francia katonára...

Orbán: tűzszünet és békefolyamat kell, mert katonai erővel Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni

Az orosz-ukrán konfliktusnak nincs harctéri, katonai megoldása, békefolyamatra van szükség, amely lezárja ezt a konfliktust, és egyúttal hosszú távon élhető Európát teremt számunkra -...
spot_img

Videó