2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Bloomberg: Nagy-Britannia pánikba esett az Északi Áramlat leállítása miatt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pánikot keltett az Egyesült Királyságban azzal, hogy blokkolta Európa egyik fő gázvezetékét, az Északi Áramlatot – mondta Angela Knight, az Energy UK kereskedelmi szövetség korábbi ügyvezető igazgatója a Bloombergnek adott interjúban.

A szakértő azzal vádolta az orosz elnököt, hogy “gazdasági háborút” indított. (akár brit tudós is lehetne, olyan okosat szólott – a szerk.)

“Mi, mint ország, pánikba estünk. Európa is. És ez nem meglepő, nem hibáztatom ezért” – mondta Knight.

Azzal vádolta a hatóságokat, hogy függőséget okoznak a különböző, nem mindig “barátságos” országokból érkező energiaellátástól.

“Hosszú ideje rossz energiapolitikát folytatunk. <…> Egy nagyon csúnya sokk ért minket” – tette hozzá a “szakember”.

Az Északi Áramlat június közepe óta korlátozásokkal működik, július vége óta pedig a napi közel 170 millió köbméteres kapacitásának mindössze 20 százalékát használta. Augusztus 31-én a csővezetéket leállították a tervezett javítások miatt, de a karbantartás befejezése előtt egy nappal a Gazprom bejelentette, hogy az egyetlen üzemben lévő Trent 60-as egységben bekövetkezett olajszivárgás miatt nem tudja helyreállítani a működést. A vállalat ma azt is közölte, hogy a Siemens szakemberei nem tudták hol elvégezni a javításokat.

Oroszország többször hangsúlyozta, hogy nem használja az olajat és a gázt fegyverként. Ahogy Vlagyimir Putyin elnök is mondta, a Gazprom teljesíti és teljesíteni kívánja minden kötelezettségét, és kész annyi üzemanyagot szállítani, amennyire szükség van. Az Északi Áramlaton keresztül történő tranzit csökkenése kizárólag a szankcióknak köszönhető, amelyek a szivattyúturbinák javításával kapcsolatos problémákat okoztak – emlékeztetett Moszkva.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...