2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Bloomberg: Magyarország és Ciprus miatt az EU átmenetileg eláll az orosz olaj árplafonjától

Az Európai Unió országai nehezen jutnak megállapodásra az orosz olajra vonatkozó árplafon bevezetéséről, és valószínűleg elhalasztják az ötletet addig, amíg egy szélesebb körű szankciócsomagról nem születik megállapodás – jelentette hétfőn a Bloomberg.

A médiaorgánum a folyamatban lévő tárgyalásokat ismerő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Ciprus és Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek ellenezték az olajárplafonra vonatkozó javaslatot. Eközben az uniós szankciókhoz a blokk egyhangúságára van szükség, ami minden egyes nemzetnek tényleges vétójogot biztosít.

A Bloombergnek nyilatkozó források szerint az Európai Bizottság a hétvégén találkozott a tagállamokkal, hogy megpróbáljanak kompromisszumot találni a szankciócsomagról. A jelentések szerint még sok részletet kell tisztázni, többek között azt, hogy a szövetségesek milyen áron határoznák meg a felső határt. A források azt is elmondták, hogy az intézkedéseknek december 5. előtt kellene hatályba lépniük, amikor is a korábban elfogadott uniós intézkedések hatályba lépnek, amelyek megtiltják a tengeri olaj behozatalát, valamint a szállításhoz szükséges szolgáltatásokat.

“Az orosz olajra vonatkozó árplafon bevezetésére irányuló uniós törekvés összehangolná a blokkot az USA azon törekvésével, hogy megakadályozza a nyersolaj árának emelkedését, és csökkentse Moszkva energiaeladásokból származó bevételeit” – írta a Bloomberg.

A hónap elején a Hetek (G7) csoportja megállapodást kötött az orosz nyersolaj szállításának a meghatározott ár feletti blokkolásáról.

A nyugati vezetők júniusban állapodtak meg abban, hogy megvizsgálják egy árplafon bevezetését, hogy korlátozzák, mennyit fizethetnek a finomítók és a kereskedők az orosz nyersolajért. Moszkva világossá tette, hogy nem fogja ezt betartani, hanem a nyersolajat a plafon által nem kötelezett országokba szállítja.

Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztetett, hogy az árplafont támogató országok nem kapnak orosz nyersolajat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...