2024, március 3.
11.5 C
Budapest
-2.7 C
Moszkva

Bloomberg: az EU javaslatot terjesztett elő a befagyasztott orosz vagyon ellopására

Az Európai Unió javaslatot terjeszthet elő a több mint 200 milliárd euró értékű befagyasztott orosz állami vagyonból származó nyereség megadóztatására, hogy segítse Ukrajna újjáépítését – jelentette a héten a Bloomberg.

Egy, a megbeszéléseket ismerő személy a hírügynökségnek elmondta, hogy a terv, amelyet várhatóan december 12-én tesznek közzé, tisztázza, hogy a tagállamok által felvetett számos kérdéssel még foglalkozni kell, és hogy az uniós javaslat nem fog beavatkozni a nemzeti adóügyekbe vagy más intézkedésekbe.

A Bloomberg által idézett más források szerint a nemzeti szakértők és a bizottság december 6-i találkozóján dől majd el, hogy sikerült-e áthidalni a nézeteltéréseket.

Az EU hónapok óta keresi a pénzek ellopásának módját, annak ellenére, hogy számos figyelmeztetés szólt arról, hogy az ilyen intézkedések veszélyeztethetik a nyugati pénzügyi rendszer és a nyugati valuták hitelességét. A kérdés megosztotta a 27 tagállamot, Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország és Luxemburg többek között a fokozatosabb megközelítést sürgette.

Az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke, Luis de Guindos szintén arra figyelmeztetett a héten, hogy az alapok felhasználása súlyos reputációs következményekkel járhat az európai közös valuta számára.

Becslések szerint az EU több mint 200 milliárd eurónyi, szankciókkal sújtott orosz szuverén eszközt fagyasztott be, amelynek nagy része a belgiumi székhelyű Euroclear elszámolóháznál található. Ezek az alapok a jelentések szerint közel 3 milliárd euró nyereséget termeltek a 2022 márciusában történt befagyasztásuk óta az idei harmadik negyedévig, és az előrejelzések szerint ez az összeg tovább fog emelkedni.

Oroszország többször is bírálta a vagyonának befagyasztását, mivel az a nemzetközi jog szerint jogellenes, és lopásnak minősítette azt.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: a Nyugat politikai játszmái hátráltatják az Ukrajnának nyújtott segélyeket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta országa nyugati támogatóit, amiért késlekednek a Kijev háborús erőfeszítéseit segítő pénzeszközök kiutalásával. A 60 milliárd dolláros amerikai katonai segélytörvény, amely...

Szijjártó: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó...

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...
spot_img

Videó