2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Bloomberg: a USA bizalmasan arra kérte az amerikai bankokat, hogy továbbra is működjenek együtt Oroszországgal

A Biden-kormányzat négyszemközt sürgeti a vezető amerikai bankokat, például a JPMorgan Chase-t és a Citigroupot, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Moszkva ellen bevezetett szankciók ellenére folytassák az együttműködést a stratégiai fontosságú orosz cégekkel – mondták az ügyet ismerő személyek a Bloombergnek.

Az ilyen kérések a pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium részéről hangzottak el, mivel az amerikai kormány igyekszik fenntartani a nyomást Oroszországra, ugyanakkor elkerülni “egy globális gazdasági katasztrófát” – jelentette a hírügynökség hétfőn.

Washington olyan szolgáltatásokat kért, mint az amerikai dollárban történő elszámolások, a fizetési átutalások és a kereskedelem finanszírozása a szankciók egyes aspektusai alól mentesülő orosz cégek, köztük a gázóriás Gazprom és a műtrágyagyártók, az Uralkali és a PhosAgro számára – közölték a források.

Ennek eredményeként a legnagyobb amerikai bankok jelenleg “túlerőben vannak” a Biden-kormányzat és a Moszkvával szembeni keményebb intézkedésekhez ragaszkodó kongresszus között.

A szankciók megakadályozzák, hogy az amerikai bankok szolgáltatásokat nyújtsanak a feketelistán szereplő szervezeteknek és személyeknek, a szankciók megszegését több milliárd dolláros bírsággal büntetik.

Jamie Dimont, a JPMorgan Chase befektetési bank vezérigazgatóját szeptemberben egy kongresszusi meghallgatáson faggatták arról, hogy cége állítólag a szankciórendszer kiskapuit kihasználva továbbra is együttműködik Oroszországgal. A bankár erre úgy reagált, hogy “az amerikai kormány utasításait követjük, ahogyan azt ők kérték tőlünk”.

A Bloomberg kérdésére a pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a pénzügyminisztérium iránymutatást adott ki a bankoknak, amelyben tisztázta, hogy a humanitárius segítségnyújtás, az energia és a mezőgazdaság területén végzett tevékenységek engedélyezettek. A JPMorgan és a Citigroup nem kívánt nyilatkozni.

“A kongresszusnak ezt meg kell értenie – az amerikai kormány nem vezetett be átfogó embargót Oroszországgal szemben, még mindig vannak olyan üzleti részek, amelyek engedélyezettek” – mutatott rá Nnedinma Ifudu Nweke, az Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP amerikai gazdasági szankciókra szakosodott ügyvédje.

A pénzügyminisztérium “továbbra is tart majd találkozókat a bankok felvilágosítására a megengedett ügyletek ezen részeiről, különösen a humanitárius területen” – tette hozzá Nweke.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...