2024, március 1.
10.9 C
Budapest
1.1 C
Moszkva

Blinken: az Egyesült Államoknak van terve, ha Oroszország nukleáris fegyvert vet be

Joe Biden amerikai elnök kormányának van egy terve arra, hogyan reagáljon egy feltételezett orosz nukleáris fegyverhasználatra, de nem fogja nyilvánosságra hozni annak részleteit – közölte Antony Blinken külügyminiszter.

Ha Oroszország atomfegyvereket vetne be a csatatéren, “a következmények szörnyűek lennének, és ezt világossá tettük” – mondta Blinken a CBS News “60 Minutes” című műsorának vasárnap adott interjújában. Elmondta, hogy ezt az üzenetet nyilvánosan és bizalmasan is közölték az orosz vezetéssel.

“Nem fogok belemenni abba, hogy mik lennének a következmények. A nukleáris fegyverek bármilyen bevetése katasztrofális következményekkel járna természetesen az azt használó országra, de sok más országra is” – figyelmeztetett.

Blinken Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti kijelentéseit kommentálta, aki azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy Oroszország felosztására törekszenek, és kijelentette, hogy Moszkva minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni ennek megakadályozására.

Biden erre reagálva közölte Putyinnal, hogy ne használjon atomfegyvereket, és nem részletezett következményekre figyelmeztetett, ha ilyen csapásra kerülne sor. Blinken kijelentette, hogy kormányának van terve egy ilyen forgatókönyvre.

Blinken arra is felszólította Oroszországot, hogy a csapatok Ukrajnából való kivonásával akadályozza meg a további eszkalációt, mondván: “Ha Oroszország abbahagyja a harcot, a háború véget ér. Ha Ukrajna abbahagyja a harcot, Ukrajna véget ér”.

A nyugati országok továbbra is fegyvereket szállítanak Ukrajnának, szükséges intézkedésnek nevezve, hogy Kijevnek segítsenek legyőzni az orosz erőket a harctéren. Washington a válságban Moszkva stratégiai vereségét hirdette meg célként.

Putyin múlt heti beszédében azt mondta, hogy az orosz erők “az egész nyugati katonai gépezet” ellen harcolnak Ukrajnában.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: az Egyesült Királyság közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban

Nagy-Britannia közvetlen katonai szerepvállalása Ukrajnában soha nem volt titok, de az ország egyik intézményesített médiuma most nyíltan elismerte - közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz...

Bloomberg: Oroszország nyárra áttörheti Ukrajna védelmi rendszerét

Oroszország nyárra áttörheti Ukrajna védelmi rendszerét, ha nyugati támogatóitól nem kap elegendő lőszert - írja az amerikai Bloomberg hírügynökség. "Az ukrán hatóságok attól tartanak, hogy...

Négy frontszakaszról jelentett sikereket az orosz védelmi minisztérium

A kupjanszki, a donyecki, az avgyijivkai és a herszoni frontszakaszról számolt be az orosz erők előretöréséről csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi tárca. A minisztérium szerint...
spot_img

Videó