2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Biden felhatalmazást kér az orosz vagyon elkobzására, amit aztán Ukrajnának adnak

Joe Biden amerikai elnök még csütörtökön hivatalosan kérni fogja a kongresszust, hogy adjon neki felhatalmazást arra, hogy lefoglalhassa a Kremllel kapcsolatban állónak vélt gazdag személyek vagyonát, és azt Ukrajna megsegítésére fordíthassa – derült ki a Fehér Ház közleményéből.

Biden várhatóan egy “átfogó törvénycsomagot fog javasolni, amely megerősíti az Egyesült Államok kormányának hatáskörét, hogy felelősségre vonja az orosz kormányt és az orosz oligarchákat Putyin elnök Ukrajna elleni háborúja miatt”.

Az intézkedések eredményeként “az orosz kleptokráciához kapcsolódó vagyon elkobzását” eredményeznék, lehetővé téve az amerikai kormány számára, hogy “a bevételt Ukrajna támogatására fordítsa”.

A javaslat értelmében a hatóságok lefoglalhatnák az Egyesült Államokban “a szankcionált orosz oligarchák tulajdonában lévő, meghatározott jogellenes magatartással összefüggő” ingatlanokat.

Biden továbbá bűncselekménnyé akarja nyilvánítani, hogy “bárki tudatosan vagy szándékosan birtokolja az orosz kormánnyal folytatott korrupt ügyletekből közvetlenül származó bevételeket”. A Fehér Ház által kiadott nyilatkozat azonban nem részletezi, hogy milyen kritériumok alapján határoznák meg, hogy mely ügyletek minősülhetnek “korruptnak”.

Biden javaslata szerint “elkobzandó” lenne az a vagyon is, “amelyet orosz oligarchák a szankciók kijátszásának megkönnyítésére használnak” – ezt az amerikai törvények jelenleg nem teszik lehetővé. Emellett az amerikai elnök várhatóan arra fogja kérni a törvényhozókat, hogy a szankciók kijátszását vegyék fel a “zsarolási tevékenység” fogalmába.

Biden beszédében kiemelkedő szerepet kap majd az Egyesült Államok együttműködése “a külföldi korrupcióhoz kapcsolódó vagyonok visszaszerzése érdekében a nemzetközi partnerekkel”. A Fehér Ház közleménye megjegyzi, hogy az amerikai pénzügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium még márciusban indította el az orosz elit, proxyk és oligarchák munkacsoportot, hogy “koordinálja az orosz vagyon befagyasztását és lefoglalását világszerte”.

Az Európai Unió tagjai eddig több mint 30 milliárd dollárnyi orosz vagyont foglaltak le, “köztük közel 7 milliárd dollárnyi hajót, helikoptert, ingatlant és műkincset” – jegyzi meg a közlemény.

A Fehér Ház szerint az amerikai pénzügyminisztérium “több mint 1 milliárd dollár értékben szankcionált és zárolt hajókat és repülőgépeket”, amelyek olyan személyek tulajdonában vannak, akikről úgy vélik, hogy szoros kapcsolatban állnak a Kremllel. Emellett “több százmillió dollárnyi, az orosz elithez tartozó vagyont” zároltak amerikai bankszámlákon.

Az Ukrajna elleni orosz katonai hadjárat február 24-i kezdete óta az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, az egész EU, Japán, Ausztrália és számos más ország több ízben sújtotta Moszkvát átfogó gazdasági szankciókkal. A büntetőintézkedések többek között az orosz központi bank, az ország több nagy kereskedelmi bankja, egész iparágak és számos magánszemély, köztük vezető tisztségviselők vagyonát érintik. Oroszország azzal vádolta a Nyugatot, hogy lényegében “ellopja” a vagyonát, és ellenszankciókkal válaszolt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...