2023, március 22.
8.4 C
Budapest
2.2 C
Moszkva

Biden tovább növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Joe Biden amerikai elnök azt tervezi, hogy mozgósítja országa hadiiparát, és a Pentagon saját fegyverkészleteiből további 750 millió dollár értékben szállít Ukrajnába – derül ki a szokásos washingtoni névtelen tisztségviselőkre hivatkozó új riportokból. Ezt azon az 1,7 milliárd dollár értékű hadianyagon felül küldik, amelyet az amerikai adófizetők jóvoltából Kijevnek küldtek azóta, hogy Oroszország február végén megindította katonai műveletét az országban.

Az amerikai “halálos” segítség eddig főként Javelin páncéltörő rakétákból és Stinger hordozható légvédelmi rendszerekből állt. Most Biden arra készül, hogy a szállítmányokat nehéz tüzérségi és egyéb rendszerekre is kiterjeszti, mintegy 750 millió dollár értékben – jelentette kedden a Reuters két névtelenséget kérő amerikai tisztviselőre hivatkozva. A hivatalos bejelentésre egy-két napon belül sor kerülhet – tette hozzá a hírügynökség.

Bidennek nem lenne szüksége kongresszusi felhatalmazásra, mivel ez megszervezhető az elnöki felhatalmazás (Presidential Drawdown Authority, PDA) alapján, amely vészhelyzet esetén engedélyezi a jelenlegi amerikai katonai készletekből történő átcsoportosítást.

Ezzel a Fehér Ház saját, múlt héten nyilvánosságra hozott adataihoz hozzáadva a Kijevnek február 24. óta nyújtott amerikai katonai segély összege meghaladná a 2,4 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok már több mint 1400 Stingert és 5000 Javelint szállított Ukrajnának – jelentette kedden a Financial Times (FT) a Pentagonra hivatkozva.

Ez az amerikai Javelin-készlet egyharmadát és a Stingerek egynegyedét teszi ki – becsülte a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS). A jelenlegi gyártási ütem mellett a Javelinek esetében három-négy, a Stingerek esetében pedig legalább öt évbe telik a készletek feltöltése.

A CSIS-t a fegyvergyártók finanszírozzák, köztük a Northrop Grumman, a Lockheed Martin, a Boeing, a General Dynamics és a General Atomics.

Egy másik “adakozó” a Raytheon, amely a Javelineket és a Stingereket gyártja.

A gyártási szintek lesz az egyik témája a Pentagon tisztviselői és a nyolc vezető amerikai fegyvergyártó közötti találkozónak, amelyet a Reuters és az FT szerint is szerdára terveznek. A Raytheon, a Boeing, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, a General Dynamics és az L3 Harris Technologies várhatóan részt vesznek a megbeszélésen.

Kijev messze földön elérte az amerikai szövetségeseket – a NATO-szomszédaitól kezdve egészen Dél-Koreáig -, akiktől elsősorban repülőgépeket, harckocsikat és tüzérséget kért.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy Berlin nem engedheti meg magának, hogy további fegyvereket küldjön anélkül, hogy saját készleteit túlzottan kimerítené. Hétfőre azonban a Rheinmetall konglomerátum közölte, hogy fel tudna újítani néhány elavult Leopard 1 harckocsit, és keletre tudná küldeni azokat.

Múlt héten Szlovákia jelentette be, hogy az egyetlen Sz-300-as légvédelmi rendszerből álló ütegét elküldi Ukrajnának, és amerikai gyártmányú “Patriotokat” kap helyettük. Hétfőn az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az üteget előző nap megsemmisítették egy cirkálórakétacsapás során, amelyet egy hangár ellen mértek Dnyepropetrovszkban, az ukránok által Dnyipronak nevezett városban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó