2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Biden: megmondtam, hogy nekünk és Európának is fájni fog, ha segítünk Ukrajnának

Biden az amerikai benzinárak rekordszintű emelkedését az Ukrajnának nyújtott segítség “melléktermékének” nevezte – idézi a Fehér Ház sajtóirodáját a RIA Novosztyi hírügynökség.

A benzinárak emelkedése és a rekordszintű infláció az Ukrajnának nyújtott segélyek várható mellékterméke – mondta Joe Biden amerikai elnök a Demokrata Párt Nemzeti Bizottságának fogadásán.

A Fehér Ház sajtóirodája közzétette beszédének átiratát:
De amit mondani akarok, az a következő: hogy ez – ez tényleg következetes. És a melléktermék – akkor azt mondtam, amikor úgy döntöttünk, hogy segítünk Ukrajnának – a lényeg, amit mondtam, az volt, hogy ez nekünk is sokba fog kerülni. Ez a nyugati országoknak is sokba fog kerülni. Ez a NATO-nak is sokba fog kerülni. Ez az európai országoknak és nekünk is sokba fog kerülni. Mert tudják, mi fog történni: A benzin és az olaj ára emelkedni fog, és az élelmiszer ára is emelkedni fog. – mondta az amerikai vezető.

Szerinte a Fehér Ház igyekszik csökkenteni a benzinárakat.

“De a lényeg az, hogy egy ideig együtt fogunk élni ezzel az inflációval. Fokozatosan fog csökkenni, de egy ideig együtt fogunk élni vele” – figyelmeztetett Biden.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak jó kilátásai vannak a jövőre nézve.

“Sokan aggódnak az infláció, az élelmiszerárak és más problémák miatt, de tény, hogy a világ leggyorsabban növekvő gazdasága a miénk” – magyarázta az elnök.

A közönség tapssal válaszolt, és Biden úgy döntött, hogy tisztázza, hogy komolyan gondolja.

“Nem, nem, ez nem vicc. Ez nem vicc” – idézte a sajtószolgálat az elnököt.

Miután Oroszország megkezdte az Ukrajna demilitarizálására és denacionalizálására irányuló különleges katonai műveletét, a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Néhány ország bejelentette az orosz vagyon befagyasztását, számos márka elhagyta az országot, és Európában egyre hangosabbá váltak a felhívások az orosz energiaforrásoktól való függőség csökkentésére.

A Kreml ezeket az intézkedéseket olyan gazdasági háborúnak nevezte, amilyenre még nem volt példa. Ugyanakkor a szankciók magukat a nyugati országokat is érintik, ahol az üzemanyag- és élelmiszerárak meredeken emelkednek.

Az Egyesült Államokban például az infláció májusban 8,6 százalékra gyorsult, ami 1981 decembere óta a legmagasabb érték, a benzin ára pedig június 10-én a történelem során először emelkedett öt dollár fölé gallononként.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS