2022, július 1.
36.9 C
Budapest
22.1 C
Moszkva

Oroszország arra kérte szövetségeseit, hogy zárják ki dollárt és az eurót a kereskedelemből

Oroszországnak növelnie kellene a nemzeti valutában történő elszámolásokat a partnerországokkal – mondta Denisz Manturov, az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium vezetője hétfőn Üzbegisztánban, az Innoprom nemzetközi kiállítás plenáris ülésén.

Manturov az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU), a BRICS és a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) országaihoz szólt, amelynek Oroszország is tagja.

A miniszter szerint 2021-ben Oroszország kereskedelmi forgalmának növekedése az említett szövetségeken belüli partnerekkel mintegy 38%-ot tett ki, miközben ezek az uniók együttesen a világgazdaság nagyjából felét teszik ki. Manturov szerint sikeres együttműködésük jövője attól függ, hogy Oroszország partnerei milyen gyorsan mozdulnak el az amerikai dollártól és az eurótól a nemzeti valuták felé a kölcsönös elszámolásokban.

“Ami ma a világgazdaságban és a világban történik, az támpontot ad arra, hogyan kell újjáépítenünk logisztikánkat, ipari együttműködésünket, milyen irányokba fejleszthetjük gazdaságainkat. Ez a dollár-mentesedés, és a most hozzáadódott a euro-mentesedés, vagyis a saját valutáinkra történő áttérés, hogy a kölcsönös elszámolások terén a lehető legfüggetlenebbek legyünk” – mondta Manturov.

A miniszter hozzátette, hogy Nyugat-Európa és az Egyesült Államok most hiperinflációt tapasztal, ami “kihat az ipari ágazatok fejlődésére és a gazdaság egészére”.

Az EU-t és az Egyesült Államokat nem tartalmazó szövetségeken belüli együttműködés átorientálása a nemzeti valutákra pedig maximális függetlenséget biztosít Oroszország partnereinek a közös projektek fejlesztésében – tette hozzá.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS