2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Betiltott fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán hadsereget a donyecki területvédelem

Az ukrán hadsereg betiltott gyalogsági aknákat vetett be a Donyeck elleni támadásokban – közölte csütörtökön a Donyecki Népköztársaság (DNR) területvédelmi parancsnoksága.

A beszámoló értelmében a Lepesztok típusú aknákat kazettás tüzérségi eszközzel szórták szét a városban. A donyecki területvédelem rámutatott, hogy Ukrajna 2005-ben ratifikálta az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák használatát, felhalmozását és gyártását. Az ukrán Lepesztok az amerikai BLU-43/B Dragontooth típusú akna másolata.

Az orosz médiában megjelent beszámolók szerint az ukrán hadsereg tömegesen alkalmazza a gyalogsági aknát, megpróbálva feltartóztatni az orosz előrenyomulást.

Csütörtökön a nap folyamán több várost értek ukrán tüzérségi csapások a Donbasszban. A helyi hatóságok szerint a DNR-ben található Horlivka elleni támadásban csütörtökön hat civil sérült meg, Donyeckben pedig, ahonnan három sérültet jelentettek, kigyulladt egy csomagolóanyaggyár.

A donyecki hatóságok által kiadott összesítés szerint ukrán fegyveres erők a konfliktus kiéleződése óta – amelyet február 17-ére datálnak – 6776 alkalommal nyitottak tüzet a szakadár területre, ebből 6445-ször nehézfegyverekből. A támadásokban 268 polgári személy – köztük 16 gyerek – vesztette életét, 2760 pedig megsebesült.

A Luganszkban közölt statisztika szerint az ukránok február óta 1039 alkalommal nyitottak tüzet a Luganszki Népköztársaság területére. Több mint tízezer lövedéket lőttek ki, köztük amerikai HIMARS sorozatvetők 59 rakétáját és 33 Tocska-U harcászati rakétát.

A RIA Novosztyi hírügynökség az enerhodari önkormányzat szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy csütörtökre virradóra ukrán dróncsapás érte a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottai által lakott Szosznovij Bor települést. A támadás következtében egy lakóház megrongálódott, de senki sem sérült meg. Orosz közlések szerint az ukrán hadsereg korábban több dróntámadtást is intézett a zaporizzsjai atomerőmű területe ellen.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy az orosz légierő nagypontosságú rakétacsapást mért az ukrán 72. gépesített dandár egyik zászlóaljának ideiglenes állomáshelyére Atremivszk (Bahmut) környékén, aminek következtében mintegy hetvenen életüket vesztették, és legalább öt páncélozott jármű üzemképtelené vált. A Herszon megyei Topoline község közelében precíziós légicsapás következtében a 60. gyalogos dandár egyik zászlóalja teljesen elvesztette harcképességét, csak az elmúlt egy nap alatt több mint 130 katonáját elveszítve.

A tábornok azt állította, hogy az ukrán 58. gépesített lövészdandár 15. zászlóaljának maradványait a második védelmi vonalat elfoglaló ukrán 118. területvédelmi dandár tüze semmisítette meg Bahmutszke település közelében.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők kilenc vezetésipontra, hat lőszerraktárra és 173 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Egy orosz Szu-35-ös vadászrepülőgép Kramatorszk közelében megsemmisítette egy ukrán Sz-300-as légvédelmi rendszer egyik rakétaindítóját.

A Donbasszban folytatott lövegelhárító művelet két Uragan-, egy Grad-, egy Mszta-B-, öt D-20-as és kilenc D-30-as üteget semmisített meg. Az orosz légvédelem egy nap alatt három ukrán drónt, valamint két Vilha- és kilenc Uragan-rakétát semmisített meg. Az orosz védelmi tárca összesítése az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 145 helikoptert, 1625 drónt, 359 légvédelmi rakétarendszert, 4172 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 764 rakétasorozatvetőt, 3207 tüzérségi löveget és aknavetőt veszített.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön hamis híreknek nevezte az orosz veszteségekről az amerikai médiában megjelent adatokat. Kifogásolta, hogy ilyeneket a legtekintélyesebb orgánumok is terjesztenek és a gyakorlat egyre gyakoribbá válik.
Az orosz megszállás alá került dél-ukrajnai Herszon megye elöljárósága csütörtökön 10 ezer rubelt (mintegy 65 ezer forintot) ajánlott fel minden beszolgáltatott katonai lőfegyverért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...