2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Ausztria: az EU nem tilthatja be az orosz földgázt

Az Európai Unió nem tilthatja be az orosz földgázt, mert a lépés az EU-nak nagyobb kárt okozna, mint Oroszországnak – jelentette ki csütörtökön Karl Nehammer osztrák kancellár, akit osztrák médiaorgánumok idéztek.

Nehammer kancellár Orbán Viktor magyar miniszterelnök bécsi látogatásán tette a megjegyzéseket.

“A szankcióknak azokat kell jobban sújtaniuk, akik ellen irányulnak, de nem árthatnak azoknak, akik azokról döntenek” – mondta Nehammer az Austria Press Agency-nak.

Az Oroszországból érkező gázszállítások betiltása – ez az ötlet azóta kering az EU-ban, hogy Moszkva megkezdte ukrajnai katonai műveletét – dominóhatáshoz vezetne Európában – vetette fel az osztrák kancellár.

“Ausztria álláspontja az, hogy egy gázembargó lehetetlen. Nemcsak azért, mert Ausztria függ az orosz gáztól, hanem a német ipar is, és ha az összeomlik, akkor az osztrák ipar is összeomlik, és tömeges munkanélküliséggel nézünk szembe” – mondta Nehammer, akit a Lenta.ru idézett.

Orbán Viktor a hét elején bírálta az EU által jóváhagyott gázkorlátozási tervet – amelynek célja, hogy augusztustól jövő év márciusáig 15 százalékkal csökkenjen a gázfogyasztás a blokkon belül. A magyar miniszterelnök szerint a kötelező földgázkorlátozás “a háborús gazdaság első jele”, és figyelmeztetett egy esetleges recesszióra és munkanélküliségre Európában.

Európában csökkent a gázszállítás Oroszországból – az egyik fő vezetéken – műszaki problémák miatt. Az Északi Áramlat 1 jelenleg 20%-os kapacitással működik. A szállítások csökkenése akkor következett be, amikor a kontinens megpróbálja feltölteni gáztartalékait a fűtési szezon előtt.

Az EU az év elején ígéretet tett arra, hogy megszünteti a blokk orosz energiától való függőségét. Részleges embargóról állapodtak meg az olajra vonatkozóan, de a szankciók több fordulója nem tartalmazott hasonló korlátozásokat az orosz földgázra vonatkozóan.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...