2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Berlin: az Északi Áramlat-2 elindítása az Oroszországgal szembeni kapituláció lenne

Az Északi Áramlat 2 elindítása azt jelentené, hogy Európában megadnánk magunkat Oroszországnak – mondta Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter a ZDF-nek.

Szerinte a vezeték üzembe helyezése azt jelképezné, hogy Moszkva felrúgta az európai szankciókat és elérte céljait.

“Ez a fehér zászló felvonása lenne Németországban és Európában. Nem szabad ezt tennünk” – mondta Habek.

Hozzátette, hogy Németországnak takarékosabban kellene bánnia az energiaforrásokkal, és azt mondta, hogy alternatív gázszolgáltatókat kellene találni.

Az Északi Áramlat 2 az orosz partoktól a Balti-tengeren keresztül Németországba vezet, és két vezetékből áll, amelyek összkapacitása évi 55 milliárd köbméter gáz. A 2021. szeptember 10-én befejezett csővezeték teljes mértékben üzemképes. A projektet azonban soha nem helyezték üzembe – az Ukrajna demilitarizálására és denácifikálására irányuló orosz különleges művelet megkezdése után Berlin befagyasztotta a projekttel kapcsolatos eljárásokat, és felfüggesztette az engedélyezést.

A Nyugat példátlan szankciós nyomást gyakorol Moszkvára. Több százmilliárd dollár értékű orosz vagyont befagyasztottak, számos vállalat kivonult az országból, és Európa folyamatosan azt hangoztatja, hogy le kell mondani az orosz energiaforrásokkal. Az EU már hét szankciócsomagot fogadott el, köztük szén- és olajembargót.

Mindez már magának a Nyugatnak is gondot okozott, mivel az infláció, az élelmiszer- és a benzinárak meredek emelkedését idézte elő. Ahogy Vlagyimir Putyin rámutatott, az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...