2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Nagy-Britanniában aggódnak Putyin iráni útja után: új Nyugat-ellenes szövetség alakult

Vlagyimir Putyin orosz elnök teheráni útja fenyegetés a Nyugatnak – írta Mark Almond, a Kríziskutató Intézet igazgatója a Daily Mailnek írt cikkében.

Putyin utazásának időzítése kulcsfontosságú, és nem véletlen – írja. Néhány nappal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök Izraelbe és Szaúd-Arábiába látogatott, és fogadkozott, hogy az Egyesült Államok kész “nemzeti erejének minden elemét” felhasználni, hogy megakadályozza közös ellenségét, Iránt abban, hogy atomfegyverekhez jusson, ki bukkan fel az iráni fővárosban? Vlagyimir Putyin – folytatta Almond.

Véleménye szerint Jurij Uzsakov elnöki tanácsadó nyilatkozata arról, hogy Oroszország és Irán a stratégiai partnerség új szintjére kívánja emelni a kétoldalú kapcsolatokat, figyelmeztetés volt a nyugati vezetők számára.

“Erdogan jelenléte a találkozón egy újabb komoly jele volt annak, hogy a barátság erősödése közepette bajok lehetnek” – mutatott rá Almond.

Azt írta, hogy az Oroszország, Törökország és Irán vezetői közötti találkozó egy új Nyugat-ellenes szövetség kezdete lehet.

“Ez a csúcstalálkozó egy kezdődő Nyugat-ellenes, antidemokratikus szövetségről tanúskodik, amely Kelet-Európa peremvidékétől a Dél-kínai-tengerig terjed – Oroszországgal a középpontban. Ijesztő kilátások” – írja.

Ahogy Almond utal rá, a kialakuló fenyegetés veszélyesebbé válhat a Nyugat számára, mint a volt szovjet blokk.

Putyin az iráni és a török elnökkel együtt részt vett a héten Teheránban a Szíriával foglalkozó háromoldalú csúcstalálkozón. Az orosz vezető megbeszéléseket folytatott iráni és török kollégájával is, és találkozott Ali Khamenei iráni szellemi vezetővel is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...