2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Belgrád: Brüsszel nem intézett ultimátumot, hogy válasszon Nyugat és Kelet között

Belgrád tagadja a szerb sajtó azon híreszteléseit, hogy Brüsszel ultimátumot intézett volna Szerbiához, azt követelve, szeptember elsejéig válasszon Nyugat és Kelet között, továbbá vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben, ha folytatni akarja európai integrációját. Aleksandar Vucic miniszterelnök és Ivica Dacic külügyminiszter is tagadta, hogy bármi alapja lenne a Vecernje Novosti című napilap erről szóló minapi cikkének. A forrásmegjelölés nélkül közzétett “értesülést” követően számos cikk és televíziós műsor elemezte, Szerbiának egészen pontosan mikorra is kell eldöntenie, hogy az Európai Unió vagy Oroszország felé fordul-e.

Amiről az újságok tudni vélnek, arról a diplomáciának viszont nincs tudomása. Aleksandar Vucic miniszterelnök azonnal tagadta, hogy bármiféle felszólítás vagy ultimátum érkezett volna az EU vagy az Egyesült Államok részéről Belgrádba. Azt mondta, “nem is engedné, hogy ilyesmi megtörténjen”. Hozzátette, hogy Szerbia elkötelezett az európai uniós csatlakozás mellett, és ettől a szándékától nem áll el, Oroszországhoz ugyanakkor történelmi barátság köti.

Ivica Dacic külügyminiszter pénteken a szerb közszolgálati televízióban (RTS) hangsúlyozta: mindenki tisztában van azzal, hogy az EU-s csatlakozás érdekében Szerbiának össze kell hangolni álláspontját Brüsszellel, de felszólítást vagy ultimátumot nem kapott Belgrád. A csatlakozási tárgyalások során a 31-es fejezet szerint össze kell hangolni az ország kül- és biztonságpolitikáját az Európai Unióéval, és ez nagyrészt már most is így van – mondta Dacic.

Ukrajnával kapcsolatban még vannak kérdéses pontok – magyarázta -, azok főleg az ország területi épségének fogalmára vonatkoznak. Mint mondta: eltérő definíciók vannak az ország fogalommal kapcsolatban, és senki nem “oktathatja ki” Szerbiát azzal kapcsolatban, hogyan fogalmazza meg Ukrajna területi egységének kérdését, hiszen Szerbia területi egységének kérdésében sincs mindenki egy állásponton – utalt Dacic arra, hogy Koszovó önállóságát illetően sem egységes az EU.

Szerbia mindeddig semleges, illetve kétirányú politikát folytatott, megtett mindent az uniós csatlakozás érdekében, emellett azonban fenntartotta történelmi és baráti kapcsolatait Moszkvával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó