2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Belgium bejelentette, hogy átadja a befagyasztott orosz vagyont Ukrajnának

Brüsszel 200 millió euró befagyasztott orosz pénzeszközt fog Ukrajnának folyósítani – jelentette be csütörtökön Alexander de Croo belga miniszterelnök. Az ígéret Mark Rutte holland kollégájával és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatón hangzott el Hágában.

De Croo szerint a pénz egy részét katonai segélyre, a fennmaradó részt pedig az ukrán menekültek támogatására fordítják. A tisztviselő azt állította, hogy az orosz pénzek felhasználása Ukrajna újjáépítésére gazdaságilag és erkölcsileg is logikus.

De Croo tisztázta, hogy az ukrajnai konfliktus kezdete óta a belga hatóságok mintegy 180 milliárd eurónyi, az orosz központi bankhoz tartozó állami vagyont zároltak.

Belgium nincs egyedül azzal az állításával, hogy Oroszországnak kellene fizetnie Ukrajna újjáépítéséért. A hónap elején Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter elárulta, hogy Washington tárgyal a partnerekkel arról, hogyan lehetne Moszkva befagyasztott vagyonát Kijev javára fordítani.

Decemberben az amerikai kongresszus törvényt fogadott el, amelyben utasította a külügyminisztériumot, hogy az elkobzott orosz vagyonból származó bizonyos bevételeket ítélje oda Ukrajnának. Az első ilyen átutalást februárban engedélyezték, és a szankciók kijátszásával vádolt Konsztantyin Malofejev orosz üzletembertől kisajátított 5,4 millió dollárt érintette.

Oroszország barbárságnak nevezte a lefoglalt vagyontárgyak Ukrajnának történő átutalására irányuló nyugati kísérleteket, és ígérte, hogy szükség esetén válaszlépéseket tesz. Moszkva azzal is érvelt, hogy vagyonának befagyasztása “lopás”, és sérti a nemzetközi jogot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó