2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Belaruszia: csak dollárt vagy eurot, nem kell a rubel

Belarusz: Lukasenko belarusz elnök követeli hogy az oroszok dollárban vagy euróban fizessenek neki az árukért, a továbbiakban nem kell neki rubel, nem fogadja el. – Ebből szép kis Eurázsiai unió lesz, nagyon “biztató” kezdet.Lukasenko utasítására Belarusz ezentúl csak dollárban vagy euróban köt üzletet Oroszországgal, hogy megvédje magát a rubel értékvesztésének hatásától.

Az orosz rubel értékvesztése súlyos veszteséget okoz Belarusznak, amely exportjának 40 százalékát Oroszországban értékesíti, ezért Alekszandr Lukasenko államfő közölte: utasította a kormányt – amelyet bírált azért, hogy ezt korábban nem tette meg -, hogy a kétoldalú kereskedelemben álljanak át a dollárra vagy az euróra. Mint mondta, ezt már rég meg kellett volna tenni, mivel például az importált villanyáramért dollárban kell fizetniük – idézte a BelTA fehérorosz hírügynökség.

A nyugati élelmiszerekkel szemben bevezetett orosz embargónak köszönhetően Belarusz lett az oroszok egyik legfőbb élelmiszerszállítója: átcsomagolja és átcímkézi az uniós élelmiszereket, amelyeket aztán a vámunió lehetőségével élve vámmentesen visz át Oroszországba eladni. Minszki szakértők szerint az ország egyedül a lengyel alma reexportjával 50-100 millió, más élelmiszerekével további 400 millió dollárt keresett idén a második félévben az orosz piacon.

Lukasenko, a leghűségesebb szövetséges döntése annál fájóbb lehet Moszkva számára, mert stratégiai céljává tette, hogy partnereivel lehetőleg csak rubelben vagy helyi valutában kössön üzleteket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó