2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés

Belaruszia: csak dollárt vagy eurot, nem kell a rubel

Belarusz: Lukasenko belarusz elnök követeli hogy az oroszok dollárban vagy euróban fizessenek neki az árukért, a továbbiakban nem kell neki rubel, nem fogadja el. – Ebből szép kis Eurázsiai unió lesz, nagyon “biztató” kezdet.Lukasenko utasítására Belarusz ezentúl csak dollárban vagy euróban köt üzletet Oroszországgal, hogy megvédje magát a rubel értékvesztésének hatásától.

Az orosz rubel értékvesztése súlyos veszteséget okoz Belarusznak, amely exportjának 40 százalékát Oroszországban értékesíti, ezért Alekszandr Lukasenko államfő közölte: utasította a kormányt – amelyet bírált azért, hogy ezt korábban nem tette meg -, hogy a kétoldalú kereskedelemben álljanak át a dollárra vagy az euróra. Mint mondta, ezt már rég meg kellett volna tenni, mivel például az importált villanyáramért dollárban kell fizetniük – idézte a BelTA fehérorosz hírügynökség.

A nyugati élelmiszerekkel szemben bevezetett orosz embargónak köszönhetően Belarusz lett az oroszok egyik legfőbb élelmiszerszállítója: átcsomagolja és átcímkézi az uniós élelmiszereket, amelyeket aztán a vámunió lehetőségével élve vámmentesen visz át Oroszországba eladni. Minszki szakértők szerint az ország egyedül a lengyel alma reexportjával 50-100 millió, más élelmiszerekével további 400 millió dollárt keresett idén a második félévben az orosz piacon.

Lukasenko, a leghűségesebb szövetséges döntése annál fájóbb lehet Moszkva számára, mert stratégiai céljává tette, hogy partnereivel lehetőleg csak rubelben vagy helyi valutában kössön üzleteket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS