2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

BBC: ukrán harci gép lőtte le a maláj utasszállítót

A Malaysia Airlines MH17-es járatát, amely csaknem két éve zuhant le Kelet-Ukrajnában egy ukrán vadászgép lőtte le, nem pedig föld-levegő rakéta – állítja brit BBC szemtanúkra hivatkozva. A csatorna május 3-án mutatja be azt a dokumentumfilmet, amelyben szemtanúkkal készült interjúkat láthatunk, akik azt állítják, hogy az utasszállítót egy ukrán harci gép lőtte le a levegőben.

Billy Six német oknyomozó újságíró 100 szemtanúval beszélt, akik közül heten látták a harci repülőgépet. Az egyik szemtanú azt is látta, ahogyan a vadászgép kilövi a rakétát. “Olyan volt mint egy vékony csík az égen, amely a felhőkbe tart. Aztán meghallottam a hatalmas robbanást” – idézi a szemtanú szavait a riporter. Egy másik szemtanú elmondása szerint a nagy robbanás után fekete füstöt és két repülőgépet láttak, az egyik repült tovább egyenesen, a másik pedig a robbanás után megfordult és visszarepült arra amerről jött.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata 2014 július 17-én zuhant le Ukrajna fölött. A Boeing 777-es mind a 283 utasa és a repülőgép 15 fős személyzete is életét vesztette. Csaknem két évvel a tragédia után a baleset körülményei még nem tisztázottak.

Ukrajna és nyugati szövetségesei Oroszországot vádolta meg az utasszállító lelövésével, azt állítva, hogy egy orosz gyártmányú BUK közepes hatótávolságú föld-levegő rakétával lőtték le a gépet. Oroszország többször cáfolta, hogy köze lenne a tragédiához.

CIA akció is lehetett

A BBC dokumentumfilmje egy másik elméletet is vizsgál, ami szerint a gép lelövése csak egy CIA (Központi Hírszerző Ügynökség USA) összeesküvés, amely így próbálja meg Oroszországot vádolni.

Szergej Szokolov magánnyomozó több mint 100 munkatársát küldte a tragédia helyszínére, hogy megvizsgálják a bizonyítékokat. Elmondta, hogy nem találtak orosz rakétára utaló repeszeket. Hozzátette, hogy lehallgatták két CIA ügynök telefonbeszélgetését, amelyből az derült ki, hogy ők tervelték ki, hogy két bombát helyeznek az utasszállítóra. A műveletben a CIA ügynökök és a holland biztonsági szolgálat is szerepet játszott, mivel a bombát csak Hollandiában tehették a repülőgépre – mondta Szokolov.

Elsősorban ez a terrorcselekmény jelentős ürügy volt arra, hogy megerősítsék a szankciókat Oroszországgal szemben, másodsorban – remek alkalom volt Oroszországot egy barbár államnak beállítani, harmadsorban jó lehetőség volt a NATO európai jelenlétének a megerősítésére, főleg Ukrajnában – tette hozzá a nyomozó.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...