2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Baerbock: Ukrajna most nem csatlakozhat a NATO-hoz

Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg konfliktusban áll Oroszországgal – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter. A múlt hónapban Olaf Scholz német kancellár is szkeptikusan nyilatkozott Kijev felvételéről az Egyesült Államok vezette katonai blokkba.

A NATO külügyminisztereinek csütörtöki, a norvég fővárosban, Oslóban tartott találkozója előtt Baerbock azt állította, hogy a blokk ajtajai továbbra is nyitva állnak a potenciális új tagok előtt. Ez különösen Svédországra, de Ukrajnára is vonatkozik – mondta.

“Ugyanakkor világos, hogy nem beszélhetünk új tagfelvételről egy háború közepén” – hangsúlyozta Baerbock Ukrajna törekvéseivel kapcsolatban.

Scholz német kancellár a múlt hónapban azt mondta, hogy Kijev esetleges NATO-tagsága “egyhamar nem lesz napirenden”. A NATO kritériumaihoz tartozó “követelmények egész sorát említette, amelyeket Ukrajna jelenleg nem tud teljesíteni”.

A kancellár úgy érvelt, hogy a blokknak egyelőre arra kellene összpontosítania, hogy segítsen Ukrajnának “megvédeni a földjét” az orosz erőkkel szemben.

Míg egyes NATO-tagok, például Lengyelország és a balti államok régóta támogatják Ukrajna gyorsított csatlakozási lehetőségét, mások, köztük az Egyesült Államok és Németország vonakodnak elkötelezni magukat egy ilyen forgatókönyv mellett – jelentette áprilisban a Financial Times.

Névtelen forrásokra hivatkozva a lap szerdán azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “világossá tette a NATO vezetőinek, hogy nem vesz részt a [júliusi] vilniusi csúcstalálkozón konkrét biztonsági garanciák és a csatlakozásra vonatkozó ütemterv nélkül”.

Kijev hivatalosan 2022 szeptemberében kérte felvételét az Egyesült Államok vezette blokkba, azzal érvelve, hogy az általa a tagoknak nyújtott kollektív védelem garantálja Ukrajna biztonságát Oroszországgal szemben.

Moszkva viszont úgy véli, hogy a NATO keleti terjeszkedése veszélyezteti nemzetbiztonságát, és a jelenlegi konfliktus egyik okaként Ukrajna csatlakozási törekvéseit említette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó