2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

A Gazprom ismét felszólította a Siemenst, hogy küldje vissza a turbinát Oroszországnak

A Gazprom ismét hivatalos dokumentumokat kért a Siemens-től, amelyek megerősítik a kanadai és uniós szankciók alóli mentesség megadását a portovajai kompresszorállomás turbinájának Oroszországba történő visszaküldéséhez – olvasható a vállalat Telegram-csatornáján.

“Tekintettel az összes megállapított eljárás be nem tartása esetén fennálló jelentős potenciális kockázatokra, a Gazprom kénytelen volt ismét ilyen kérést intézni a Siemenshez” – áll a közleményben.

A vállalat külön hangsúlyozta, hogy a szerződés feltételei nem írnak elő semmilyen további kötelezettséget az orosz fél számára az említett turbina átvételére.

Korábban Robert Habek német gazdasági miniszter azt mondta, hogy a turbinát szállító hajó megérkezett, és megjegyezte, hogy annak a Gazpromhoz történő átadásáról utólag fognak beszámolni. A Reuters ugyanakkor több forrásra hivatkozva azt állította, hogy a hajtómű Németországban rekedt, állítólag azért, mert Oroszország nem adott engedélyt a szállítására.

A Kreml a maga részéről teljes képtelenségnek nevezte a vádakat, és alaptalannak az orosz félnek az ügyben tett bármilyen szemrehányást.

Június közepén a Gazprom mintegy 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat gázvezetéken történő szállítást, amit a Siemens késedelmével magyarázott, amely az Ottawa által bevezetett oroszellenes szankciók miatt nem tudta visszahozni a Portovajai kompresszorállomás egyik turbináját a javításból.

Július elején a probléma megoldódott: Kanada beleegyezett, hogy a turbinát Németországba küldjék, hogy onnan továbbszállítsák Oroszországba. A Gazprom mindazonáltal kijelentette, hogy még nem kapott erre vonatkozó dokumentumokat.

Moszkva többször hangsúlyozta, hogy a szállítások csökkenése csak a korlátozó intézkedéseknek köszönhető. Mint Vlagyimir Putyin megjegyezte, a Gazprom teljesíti és teljesíteni kívánja minden kötelezettségét, és kész annyi gázt szállítani, amennyire szükség van.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.