2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Az USA több millió adag vakcinát vásárolt a majomhimlő ellen

Az amerikai egészségügyi hatóságok 119 millió dollár értékben kötöttek szerződést a majomhimlő vírus elleni vakcinaszállításról, miután a hét elején egy massachusettsi férfinál diagnosztizálták a ritka, de potenciálisan súlyos betegséget.

Az amerikai Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) – a világjárványok és a bioterrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó kormányzati ügynökség – szerdán írta alá a több millió dolláros szerződést a dán Bavarian Nordic gyógyszergyárral – jelentette be a cég közleményben.

A 119 millió dolláros üzlet az egyik a szerződési opciók sorában, amelyek végső soron elérhetik a 299 millió dolláros összértéket, ha lehívják őket, cserébe mintegy 13 millió adag Jynneos vakcináért. A vakcinát eredetileg himlő ellen fejlesztették ki, de az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2019-ben engedélyezte a majomhimlő elleni alkalmazást, mindössze néhány hónappal azelőtt, hogy Kínában kimutatták a Covid-19 első eseteit.

A Jynneos oltóanyag első szállítására csak 2023-ban kerül sor – közölte a vállalat, megjegyezve, hogy a teljes 13 millió adag várhatóan valamikor 2024 és 2025 között készül el, amennyiben a BARDA beleegyezik a szerződés meghosszabbításába.

Az első majomhimlős esetet az Egyesült Államokban szerdán erősítették meg egy olyan férfi esetében, aki nemrégiben Kanadában járt. A szövetségi egészségügyi tisztviselők azóta közölték, hogy hat másik személyt is megfigyelnek, miután e hónap elején egy Nigériából az Egyesült Királyságba tartó repülőút során egy fertőzött utazó közvetlen közelébe kerültek, míg egy másik lehetséges esetet New York város egészségügyi minisztériuma vizsgál.

Az elmúlt hetekben számos feltételezett vagy megerősített fertőzést észleltek Nagy-Britanniában, Kanadában, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Svédországban is. Ausztráliában most észlelték az első esetet.

Csütörtökön a Bavarian Nordic bejelentette, hogy egy “meg nem nevezett európai országgal” is megállapodott ugyanarról a kettős felhasználású himlő elleni oltóanyagról – bár más márkanév alatt kínálják – “válaszul a majomhimlő új eseteire”. A vállalat nem részletezte, hogy hány adagot fognak beszerezni, és nem közölte a szerződés teljes árát sem.

Az oltóanyagokon kívül az amerikai kormány a majomhimlő standard vírusellenes kezelésének, a tecovirimatnak a felvásárlására is lépett: a védelmi minisztérium a múlt héten 7,5 millió dolláros szerződést írt alá a gyógyszerre a SIGA Technologies amerikai gyógyszergyártó céggel.

Ugyanezen vírusellenes szer intravénás formája csütörtökön megkapta az FDA engedélyét a himlő kezelésére, bár a SIGA szerint az intravénás változatot “az amerikai elnök legutóbbi költségvetési kérésében is idézték, hogy az Egyesült Államokban egy majomhimlővel küzdő beteg kezelésére használják”.

Bár ritka, de az Egyesült Államokban már korábban is kimutatták a majomhimlőt: egy texasi lakos tavaly nyáron került kórházba a vírus miatt, miután Nyugat-Afrikába utazott, ahol a kórokozó endémiás. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2003-ban több mint 70 esetet igazoltak az Egyesült Államokban, ami az első Afrikán kívüli járvány kitörését jelentette.

A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, fej- és izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség, és bár a legtöbb fertőzés súlyos betegség nélkül lezajlik, a vírus az esetek kis százalékában halálos kimenetelű.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó