2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Kína tovább növelte az oroszországi energiaimportot

Kína Oroszországból származó energiaimportja tovább emelkedett, áprilisban meghaladta a 6 milliárd dollárt – derül ki a Bloomberg által pénteken idézett vámadatokból.

A statisztikák szerint az olaj-, gáz- és szénvásárlás 75%-kal ugrott meg, míg az orosz cseppfolyósított földgáz behozatala 80%-kal, 463 ezer tonnára emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A nyersolajimport 4%-kal, 6,55 millió tonnára emelkedett az előző évhez képest, és Oroszországot ismét csak Szaúd-Arábia előzi meg, mint Kína fő olajbeszállítója.

A számokból kiderült, hogy Kína teljes áprilisi energiaimportjának 72%-a stratégiai partnerétől származott – írja a Bloomberg.

A jelentés szerint a gázra vonatkozó mennyiségi adatok nem tartalmazzák a vezetékes importot, amelyről az év eleje óta nem közöltek adatokat.

A média a hét elején arról is beszámolt, hogy Peking tárgyalásokat folytat Moszkvával további olajszállításokról, mivel igyekszik feltölteni tárolótartályait a kedvezményes árú orosz nyersolajjal, mielőtt az árak ismét emelkednének.

Egy pénteki sajtótájékoztatón Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg és nem is cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Kína azt tervezi, hogy Oroszországból származó importtal tölti fel stratégiai olajtartalékait. Rámutatott, hogy a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködés mindig is a kölcsönös tisztelet, az egyenlőség és a kölcsönös előnyök elvein alapult.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó