2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Kína tovább növelte az oroszországi energiaimportot

Kína Oroszországból származó energiaimportja tovább emelkedett, áprilisban meghaladta a 6 milliárd dollárt – derül ki a Bloomberg által pénteken idézett vámadatokból.

A statisztikák szerint az olaj-, gáz- és szénvásárlás 75%-kal ugrott meg, míg az orosz cseppfolyósított földgáz behozatala 80%-kal, 463 ezer tonnára emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A nyersolajimport 4%-kal, 6,55 millió tonnára emelkedett az előző évhez képest, és Oroszországot ismét csak Szaúd-Arábia előzi meg, mint Kína fő olajbeszállítója.

A számokból kiderült, hogy Kína teljes áprilisi energiaimportjának 72%-a stratégiai partnerétől származott – írja a Bloomberg.

A jelentés szerint a gázra vonatkozó mennyiségi adatok nem tartalmazzák a vezetékes importot, amelyről az év eleje óta nem közöltek adatokat.

A média a hét elején arról is beszámolt, hogy Peking tárgyalásokat folytat Moszkvával további olajszállításokról, mivel igyekszik feltölteni tárolótartályait a kedvezményes árú orosz nyersolajjal, mielőtt az árak ismét emelkednének.

Egy pénteki sajtótájékoztatón Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg és nem is cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Kína azt tervezi, hogy Oroszországból származó importtal tölti fel stratégiai olajtartalékait. Rámutatott, hogy a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködés mindig is a kölcsönös tisztelet, az egyenlőség és a kölcsönös előnyök elvein alapult.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS