2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Az USA több ezer katonát és hadfelszerelést telepített a Közel-Keletre Irán ellen

Az amerikai hadsereg több ezer katonát és további haditengerészeti eszközöket telepített a Közel-Keletre, hogy “elrettentse” az iráni erőket. A lépés azután történt, hogy Washington kereskedelmi hajók zaklatásával és más destabilizáló akciókkal vádolta Teheránt.

Az amerikai haditengerészet 5. flottája hétfőn jelentette be a döntést, megjegyezve, hogy előző nap több mint 3000 tengerészgyalogos és tengerész érkezett a Vörös-tengerre egy kétéltű támadóhajó és egy dokkolóhajó fedélzetén.

“Ezek az egységek jelentős operatív rugalmasságot és képességet adnak hozzá, miközben nemzetközi partnereinkkel együtt dolgozunk a destabilizáló tevékenység megakadályozásán és a regionális feszültségek enyhítésén, amelyeket Irán zaklatása és kereskedelmi hajók lefoglalása okozott az év elején” – mondta Tim Hawkins parancsnok, az 5. flotta szóvivője a The Hillnek adott nyilatkozatában.

A legutóbbi bevetésre küldött támadóhajó, a USS Bataan további légi eszközöket is szállított, tette hozzá a haditengerészet. Bár a fedélzeten lévő rendszereket nem részletezte, a hadsereg szerint a hajó több mint két tucat forgószárnyas és merevszárnyas repülőgépet, köztük az Osprey billenőrotoros repülőgépeket és az AV-8B Harrier harci repülőgépeket is képes szállítani, számos leszállóegység mellett. A kisebb USS Carter Hall dokkolóhajó a partraszállással vagy kétéltű támadásokkal járó műveletek támogató hajójaként fog működni.

Az amerikai központi parancsnokság szerint Lloyd Austin védelmi miniszter júliusban rendelte el a lépést “válaszul az Irán által a közelmúltban a térségben kereskedelmi hajók lefoglalására tett kísérletekre”. Bár Washington 2019 óta többször is megvádolta az Iszlám Köztársaságot ilyen lefoglalásokkal, a vádak az elmúlt hónapokban hangosabbá váltak, és a Pentagon ez idő alatt több új bevetést jelentett be.

Július közepén az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy F-35-ös és F-16-os vadászrepülőgépeket küld a Közel-Keletre egy irányított rakétás romboló mellé, hogy “megvédje az amerikai érdekeket és biztosítsa a hajózás szabadságát”, Iránnak a Hormuzi-szorosban folytatott “destabilizáló” tevékenységére hivatkozva. Ezt követte egy másik haditengerészeti bevetés az év elején, míg Washington most állítólag azt fontolgatja, hogy fegyveres személyzetet állomásoztasson kereskedelmi hajók fedélzetén, hogy megakadályozza az iráni hajófoglalásokat.

Alig egy nappal azelőtt, hogy a USS Bataan megérkezett a Vörös-tengerre, az iráni állami média arról számolt be, hogy az ország haditengerészetét új fegyverekkel szerelték fel, köztük felderítő és harci drónokkal, elektronikus hadviselési eszközökkel, teherautóra szerelt rakétaindítókkal, valamint több száz cirkáló- és ballisztikus rakétával. Az új képességeket kommentálva Alireza Tangsiri haditengerészeti parancsnok azt mondta, hogy a rendszerek javítják a pontosságot és lehetővé teszik a nagyobb hatótávolságú csapásokat.

Irán többször is elítélte az Egyesült Államokat a háborús uszításért és a feszültségek fokozásáért a Perzsa-öböl körüli rendszeres katonai tevékenységével. A múlt hónapban egy másik, csempészéssel vádolt kereskedelmi hajóval való találkozást követően Ramazan Zirrahi iráni ellentengernagy azt állította, hogy amerikai harci gépek megpróbáltak segíteni a hajó menekülésében, de nem jártak sikerrel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó