2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Prigozsin örül, hogy csak a Wagner nevének említése miatt Nigerbe utazott Victoria Nuland

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner főnöke azt mondja, büszke a katonai magáncégének tagjaira, mivel pusztán a nevük említése arra késztetheti Washingtont, hogy átértékelje álláspontját. Victoria Nuland megbízott amerikai külügyminiszter-helyettes a közelmúltban felszólította Niger új katonai kormányát, hogy ne vegye igénybe az orosz cég segítségét.

Újságírókkal kedden telefonon beszélgetve Prigozsint arra kérték, hogy kommentálja Nuland személyes nigeri látogatását és az új kormánynak adott tanácsát, hogy ne kössön semmilyen üzletet Wagnerrel.

“Büszke vagyok a wagneres fiúkra” – válaszolta Prigozsin.

“Már ha csak rájuk gondolnak is kicsi, engedelmes, selyemfiú lesz az ISIS és az Al-Kaida. Az USA pedig elismert egy olyan kormányt, amelyet tegnap még nem ismert el, csak azért, hogy ne találkozzon az országban a Wagner-csoporttal”.

“Ezzel örömet okoz, Nuland asszony” – viccelődött.

Az új nigériai katonai kormány egyik tagja, Salifou Moody tábornok állítólag Wagner segítségét kérte, hogy segítsen megőrizni a hatalmukat. A puccsista vezetőknek jelenleg közeledik a határidő, hogy vagy visszaadják a hatalmat a megbuktatott elnöknek, Mohamed Bazoumnak, vagy a szomszédos államok esetleges katonai beavatkozásával kell szembenézniük.

Hétfőn Nuland, aki szerepet játszott a 2014-es, nyugati támogatású ukrajnai puccs eseményeiben, elárulta, hogy személyesen találkozott Niger jelenlegi védelmi főnökével, Moussa Barmou-val és három másik magas rangú parancsnokkal, hogy arra ösztönözze őket, állítsák helyre az alkotmányos rendet az országban.

Az amerikai tisztviselő azt is állítja, hogy figyelmeztette Barmout, hogy ne vegye igénybe az orosz cég segítségét, arra utalva, hogy Prigozsin csoportja “fenyegetést jelent azokra az országokra, ahol jelen van”.

Niger új vezetői azonban a jelek szerint tartózkodtak attól, hogy határozott kötelezettségeket vállaljanak a kérdésben.

Moszkva eközben azt állítja, hogy ellenez minden külföldi beavatkozást a nigeri helyzetbe, azzal érvelve, hogy az valószínűleg nem változtatná meg a helyzetet a jobb irányba. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reményét fejezte ki, hogy az ország hamarosan visszatér az “alkotmányos normalitáshoz”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó