2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Az USA recesszióba süllyedt – Biden válaszul azt mondta: Jó úton haladunk

Az Egyesült Államok gazdasága két egymást követő negyedévben zsugorodott, ami megfelel a recesszió egyik kritériumának – derült ki a csütörtökön közzétett hivatalos adatokból.

A reál bruttó hazai termék (GDP) éves szinten 0,9 százalékkal csökkent 2022 második negyedévében, az első negyedévi 1,6 százalékos csökkenést követően – derül ki az amerikai kormány honlapján közzétett közleményből. Megjegyzik, hogy a második negyedévre vonatkozó adatok előzetes becslést jelentenek, a konkrét adatokat augusztusban teszik közzé.

A GDP csökkenése a kormányzati kiadások, a kiskereskedelem és más ágazatok csökkenését tükrözi – áll a közleményben.

A recesszió a gazdasági tevékenység elhúzódó visszaesése, amelyet leggyakrabban úgy határoznak meg, hogy egy ország bruttó hazai terméke (GDP) két egymást követő negyedévben csökken. Általában a gazdasági teljesítmény és a fogyasztói kereslet csökkenését eredményezi, és munkanélküliséghez vezet.

“Nem meglepő, hogy a gazdaság lassul, miközben a Federal Reserve az infláció visszaszorítása érdekében lép fel” – kommentálta csütörtökön Joe Biden amerikai elnök a számokat.

“De még ha történelmi globális kihívásokkal is kell szembenéznünk, jó úton haladunk” – tette hozzá.

Mindez azt követően történt, hogy az amerikai jegybank szerdán újabb 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és azt közölte, hogy a következő hónapokban továbbiakra lehet szükség.

“Nem akarunk recessziót – és úgy gondoljuk, hogy nem is kell” – mondta Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke.

Az amerikai infláció a múlt hónapban 9,1%-ra emelkedett, ami 1981 óta a leggyorsabb ütem, elsősorban az üzemanyag és az élelmiszerek drágulása miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...