2022, szeptember 30.
14.4 C
Budapest
14.8 C
Moszkva

Az USA rakétákat szállított Ukrajnába

A Pentagon nyilvánosságra hozta a részleteket a Kijevnek szállított páncéltörő rakétarendszerekről és rakétákról, miközben Moszkva egyre jobban aggódik a Donbassz térségében kirobbanó konfliktus lehetősége miatt.

A TASZSZ orosz hírügynökséghez csütörtökön eljuttatott közleményében a Pentagon szóvivője, Anton Semelroth alezredes azt mondta, hogy “a 60 millió dolláros csomag… 30 Javelin parancsnoki és irányító indítóállást, valamint 180 rakétát tartalmazott”. Elmondása szerint a rakétavetőket október 23-án szállították Ukrajnába.

“2021-ben az Egyesült Államok több mint 450 millió dolláros támogatást nyújtott Ukrajnának biztonsági feladatokra, amely része annak a folyamatos elkötelezettségünknek, hogy támogassuk az országot abban, hogy meg tudja védeni szuverenitását és területi integritását” – tette hozzá a szóvivő.

Semelroth megjegyzései akkor hangzottak el amikor Moszkva figyelmeztetést adott ki az Oroszország határaihoz közeli, háború sújtotta régióban tapasztalható feszültségek miatt. Múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy “egyre több erő és felszerelés halmozódik fel a Donbassz demarkációs vonalon, amelyet növekvő számú nyugati kiképző támogat”.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28019″]

November végén Lavrov azt mondta, hogy az ukrán csapatok amerikai gyártmányú Javelin rakétavetőket telepítettek, ami komoly aggodalomra ad okot, és teljes körű offenzívához vezethet a háború sújtotta térségben.

Korábban az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője, Kirill Budanov nyilvánosságra hozta, hogy az ukrán csapatoknál tesztelték a fejlett, amerikai gyártmányú Javelin rendszereket, amelyeket a katonák a Donbasszban használnak.

Oroszország washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov november elején figyelmeztette a Fehér Házat, hogy Ukrajna halálos fegyverekkel való ellátása csökkentheti a térség békéjéhez fűzött reményeket, és kijelentette, hogy Moszkva úgy véli, “elszalasztottak egy újabb lehetőséget arra, hogy Kijevet a háború leállítására ösztönözzék”.

A kelet-ukrajnai konfliktus a 2014-es Majdan eseményei után kezdődött, amelyek végül a donyecki és luganszki “népköztársaságok” függetlenségének kikiáltásához vezettek. Azonban sem Moszkva, sem Kijev nem ismeri el őket hivatalosan, és a Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnán múlik, hogy békeszerződést kössön a régiók vezetőivel.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...