2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Zelenszkij nem zárja ki, hogy népszavazás legyen a Donbassz autonómiájáról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken kijelentette, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy népszavazást tartsanak az ország keleti részén lévő két “szakadár” régió státuszáról, vagy azt, hogy közvetlen tárgyalásokat folytassanak Moszkvával.

Zelenszkij az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után nyilatkozott a kijevi 1+1 televíziós csatornának.

“Nem zárom ki a népszavazást a Donbassz egészéről. Ez nem státuszkérdés” – magyarázta az elnök. “Ez szólhat a Donbasszról, a Krímről, és talán általában a háború leállításáról”.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy nem zárja ki a közvetlen tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ehhez támogatást is lát Ukrajna európai partnerei és az Egyesült Államok részéről is.

A Macron-Zelenszkij telefonbeszélgetésről Párizs által nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint a két elnök megállapodott abban, hogy a megbeszéléseket az úgynevezett normandiai formátumban, Franciaország és Németország közvetítésével folytatják. Macron ígéretet tett arra, hogy a jövő héten megvitatja a modell felélesztését Olaf Scholz új német kancellárral.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön szintén beszélt Zelenszkijjel, és tájékoztatta az ukrán vezetőt a Putyinnal a hét elején folytatott megbeszéléseiről.

A normandiai formátumnak köszönhetőek a minszki megállapodások, amelyek 2015 tavaszára leállították a heves harcokat a Donbasszban. A két keleti régió, Donyeck és Luganszk 2014-ben kikiáltotta függetlenségét Ukrajnától, miután a választott kijevi kormányt erőszakkal és nyugati támogatással megdöntötték. Oroszország ugyan nem ismeri el státuszukat, de támogatja mindkét régiót.

Az ezt követően megválasztott elnök, Petro Porosenko 2019-ben földcsuszamlásszerű vereséget szenvedett Zelenszkijtől.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...