2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Az USA korrupcióellenes reformok listáját adta át Ukrajnának, amelytől a jövőbeni támogatás függhet

Amerikai tisztviselők egy listát terjesztettek be az Ukrajnának szánt “kiemelt reformokról”, ami arra utal, hogy a jövőbeni támogatás attól függhet, hogy az ukrán kormány teljesíti-e azokat. A Fehér Ház által kiküldött dokumentumot a jelentések szerint megosztották az ukrán háborús erőfeszítések támogatóival.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége hétfői nyilatkozatában megerősítette, hogy “a kiemelt reformok javasolt listáját” rendelkezésre bocsátották, amelyet “megvitatásra és visszajelzésre” szántak az ukrán tisztviselők és más lehetséges adományozóknak.

“Ezt a listát az ukrán kormánnyal és a kulcsfontosságú partnerekkel történő konzultáció alapjaként bocsátottuk rendelkezésre az Ukrajnának és az Európába való integrációra irányuló erőfeszítéseihez nyújtott tartós támogatásunk részeként, amelyet az Egyesült Államok határozottan támogat” – tette hozzá a nagykövetség. A továbbiakban Joe Biden elnök korábbi megjegyzéseit idézték, miszerint kormánya “támogatja a korrupció elleni küzdelmet célzó reformokat” Ukrajnában.

A nagykövetségi közleményt azután adták ki, hogy az ukrán média megszerezte a javasolt intézkedések listájának másolatát, és egyes hírügynökségek azt állították, hogy Kijevnek végre kell hajtania a reformokat, “hogy a jövőben támogatást kapjon”.

A dokumentum szerint az amerikai tisztviselők a reformokat sürgősségük alapján kategorizálták, egyeseket “0-3 hónapos prioritásként” jelöltek meg, míg másokat várhatóan hosszabb idő alatt, akár 18 hónap múlva hajtanak végre.

A legközvetlenebb intézkedések közé tartoznak az ukrán különleges korrupcióellenes ügyészség “megerősítését” célzó intézkedések, valamint a különálló ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal személyzetének megerősítése.

A hosszabb távú célok között számos igazságügyi és gazdasági reform szerepel, például az ország gáz- és villamosenergia-tarifáinak “liberalizálása”.

A dokumentum emellett az ukrán védelmi minisztérium átalakítására szólított fel, hogy az megfeleljen a “NATO átláthatósági normáinak”, valamint a hadsereg beszerzési folyamatának újratervezésére.

Biden elnök, bár több milliárdos katonai támogatást hagyott jóvá Kijevnek, többször felszólított az ukrajnai “korrupció” visszaszorítására, a Pentagon pedig nemrég egy különleges megfigyelőcsoportot indított, amely a Moszkvával folytatott harcok tavalyi kirobbanása óta először követi nyomon a fegyverek áramlását a helyszínen.

A kongresszus republikánus képviselői részletesebb elszámolást követeltek az Ukrajnának 2022 februárja óta nyújtott amerikai támogatásról, és a törvényhozók egy csoportja a héten levelet írt a Fehér Háznak, amelyben konkrét számadatokat kértek. Úgy tűnik, az ukrán közvélemény is hasonlóan aggódik a hivatali korrupció miatt: a helyi szervezetek által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett ukrán felnőttek 78%-a úgy véli, hogy elnökük, Volodimir Zelenszkij “közvetlenül felelős” a kormányzati korrupcióért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó