2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Az USA kizártnak tart egy oroszok elleni vízumkorlátozás bevezetését

Washington nem fogja korlátozni az összes orosz vízumot válaszul Oroszország ukrajnai akciói miatt – jelentette ki John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora a nyugati finanszírozású, orosz ellenzéki Dozsgy tévécsatornának adott, szombaton nyilvánosságra hozott interjúban.

Az Egyesült Államok olyan egyes oroszokkal szemben vezetett be vízumkorlátozást, akiket “a rezsim támogatóinak” tart – mondta Kirby. Washington azonban nem hiszi, hogy az “összes orosz felelősségre vonása” eredményes intézkedés lenne, mivel az amerikai döntésekből nem szabadna háborút csinálni az egész orosz nép ellen.

Nem az orosz népet kell hibáztatni, hanem “[Vlagyimir] Putyin elnököt és kabinetjét” – magyarázta.

Augusztus 31-én a 27 uniós ország külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy felfüggesztik az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, ami a kiadott vízumok számának csökkentését és a vízumszerzés megnehezítését jelenti. A részletek egyelőre nem világosak, az azonban biztos, hogy a tilalom bevezetése azt eredményezi, hogy az oroszok számára nehezebb, hosszabb és drágább lesz a schengeni vízum megszerzése.

Oroszország február végén küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...