2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva

Az USA “határozottan” fog fellépni, ha Oroszország hadsereget telepít Kubába vagy Venezuelába

Az amerikai hatóságok “határozottan” fellépnek, ha Oroszország Latin-Amerikába telepítené hadseregét – közölte csütörtökön a Fehér Ház, miután felvetődött, hogy Moszkva Venezuelában vagy Kubában állomásoztatná csapatainak egy részét.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója “nyilvános kommentárban elhangzó blődségnek” nevezte az ötletet, és megjegyezte, hogy az orosz katonai infrastruktúra Latin-Amerikába történő telepítése nem volt vita tárgya a közelmúltban Genfben tartott orosz-amerikai stratégiai stabilitási párbeszéd során.

“Ha Oroszország ebbe az irányba mozdulna, akkor határozottan fellépnénk vele szemben” – mondta egy újságírói kérdésre válaszolva.

Az amerikai ellenállás az orosz csapatok Amerikában történő elhelyezésével szemben felkeltheti a figyelmet Moszkvában, amely többször is panaszkodott az amerikai fegyveres erők Oroszország nyugati határának közelében történő elhelyezése miatt.

A felvetés, hogy Oroszország csapatokat küldhet Latin-Amerikába, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettesnek az RTVI televíziós csatornán adott interjúja során hangzott el. Amikor a bevetés lehetőségéről kérdezték, Rjabkov sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy ez szerepel a Kreml terveiben.

“Ez az amerikai stílus, hogy kül- és katonapolitikájában több lehetőséggel rendelkezik” – mondta. “Ez az ország hatalmas befolyásának sarokköve a világban”.

“Oroszország elnöke többször is beszélt arról, hogy milyen intézkedések lehetnek, például az orosz haditengerészet bevonásával, ha a dolgok Oroszország provokálásának irányába indulnak el, és tovább fokozzák az USA által ránk gyakorolt katonai nyomást” – folytatta Rjabkov. “Mi ezt nem akarjuk. A diplomatáknak meg kell állapodniuk”.

Rjabkov hétfőn találkozott Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettessel, hogy megvitassák a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokat, amelyek között egyebek mellett a NATO keleti terjeszkedésének leállítását követelik. Washington elutasította Moszkva javaslatát, mivel az nem járható út.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...