2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Az USA attól tart, hogy harci drónjai orosz kézbe kerülnek, így nem adja el őket Kijevnek

A Fehér Ház felfüggesztette négy MQ-1C Gray Eagle harci drón Kijevnek történő tervezett értékesítését, mert attól tart, hogy a technológia orosz kézbe kerülhet – jelentette pénteken a Reuters az ügyet ismerő névtelenséget kérő személyekre hivatkozva.

A jelentés szerint az eladást a Fehér Ház eredetileg jóváhagyta, de később a Pentagon Védelmi Technológiai Biztonsági Igazgatósága (DTSA), amelynek feladata, hogy a nagy értékű technológiát távol tartsa az ellenségtől, figyelmeztetést adott ki.

A tisztviselők állítólag aggódtak amiatt, hogy a drón radar- és megfigyelőberendezései az oroszok birtokába kerülhetnek. A kérdést eddig figyelmen kívül hagyták, de a múlt hét végén egy Pentagonban tartott megbeszélésen felmerült a téma – írja a Reuters.

Egy forrást idézve azt mondták, hogy a radart és az érzékelőket most potenciálisan le lehetne cserélni valami “kevésbé kifinomultra”, hogy az eladás létrejöhessen, de ez akár hónapokig is eltarthat.

A Gray Eagle az amerikai hadsereg MQ-1 Predator támadó drónjának legújabb változata, amelyet széles körben használtak légicsapásokhoz a Közel-Keleten. A Predatorhoz hasonlóan a Gray Eagle is képes Hellfire rakéták hordozására.

A tervezett eladást még június elején jelentették be, de az USA hivatalosan nem erősítette meg a hírt.

A késedelemről szóló jelentés akkor érkezett, amikor Ukrajna továbbra is arra ösztönzi a Nyugatot, hogy szélesítse ki és gyorsítsa fel az orosz offenzíva kivédésére szolgáló fegyverek szállítását.

“Ha úgy gondolják, hogy veszítenünk kellene, csak mondják meg egyenesen: ‘Azt akarjuk, hogy veszítsenek’. Akkor majd megértjük, hogy miért adnak nekünk ilyen típusú fegyvereket” – mondta hétfőn a New York Timesnak Mihail Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója.

Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a Donyecki és Luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...