2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Az ukránok amerikai gyártmányú HIMARS-okkal lőtték Perevalszk települést az LNR-ben

A Luganszki Népköztársaság jelentése szerint az ukrán fegyveres erők amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetővel támadták Perevalszk települést – írja a RIA Novosztyi.

Az ukrán erők kedd reggel egy amerikai M142 HIMARS típusú rakéta-sorozatvetővel lőtték a Luganszki Népköztársaságban (LNR) lévő Perevalszk városát – jelentette az LNR képviselete a Tűzszünet Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központja a Telegramon.

“Ukrán fegyveres alakulatok lövéseit rögzítették: 7:20-kor Artemovszk (Bahmut) irányából Perevalszk felé M142 HIMARS rakéta-sorozatvetővel(egy rakéta)” – áll a jelentésben.

Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia alezredese elmondta, hogy ez volt az első eset, amikor ezeket a rendszereket az LNR-ben használták.

A mintegy 80 kilométeres hatótávolságú amerikai HIMARS-ok a Washington által június 1-jén bejelentett 11. katonai segélycsomag részét képezték. A Fehér Ház ugyanakkor közölte, hogy Ukrajna ígéretet tett arra, hogy nem használja ezeket a fegyvereket orosz területek támadására. Ez a kijelentés szkepticizmust váltott ki Moszkvában.
Vlagyimir Putyin a maga részéről azt mondta, hogy ezek a szállítások lényegében semmin sem változtatnak, mivel a különleges művelet során megsemmisített ukrán fegyverek pótlására szolgálnak. Ugyanakkor Moszkvának le kell vonnia a “megfelelő következtetéseket”, ha Washington nagy hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek.

Ez olyan létesítményekre mért légicsapásokat eredményezne, amelyeket eddig még nem találtak el – magyarázta az orosz elnök. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való ellátása kizárólag arra irányul, hogy a konfliktus minél tovább elhúzódjon.
Oroszország már minden országnak küldött egy jegyzéket az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokról. Mint Szergej Lavrov külügyminiszter hangsúlyozta, a Kijevbe irányuló bármilyen fegyverszállítmány legitim célpontja az orosz hadseregnek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...