2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Az ukránok amerikai gyártmányú HIMARS-okkal lőtték Perevalszk települést az LNR-ben

A Luganszki Népköztársaság jelentése szerint az ukrán fegyveres erők amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetővel támadták Perevalszk települést – írja a RIA Novosztyi.

Az ukrán erők kedd reggel egy amerikai M142 HIMARS típusú rakéta-sorozatvetővel lőtték a Luganszki Népköztársaságban (LNR) lévő Perevalszk városát – jelentette az LNR képviselete a Tűzszünet Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központja a Telegramon.

“Ukrán fegyveres alakulatok lövéseit rögzítették: 7:20-kor Artemovszk (Bahmut) irányából Perevalszk felé M142 HIMARS rakéta-sorozatvetővel(egy rakéta)” – áll a jelentésben.

Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia alezredese elmondta, hogy ez volt az első eset, amikor ezeket a rendszereket az LNR-ben használták.

A mintegy 80 kilométeres hatótávolságú amerikai HIMARS-ok a Washington által június 1-jén bejelentett 11. katonai segélycsomag részét képezték. A Fehér Ház ugyanakkor közölte, hogy Ukrajna ígéretet tett arra, hogy nem használja ezeket a fegyvereket orosz területek támadására. Ez a kijelentés szkepticizmust váltott ki Moszkvában.
Vlagyimir Putyin a maga részéről azt mondta, hogy ezek a szállítások lényegében semmin sem változtatnak, mivel a különleges művelet során megsemmisített ukrán fegyverek pótlására szolgálnak. Ugyanakkor Moszkvának le kell vonnia a “megfelelő következtetéseket”, ha Washington nagy hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek.

Ez olyan létesítményekre mért légicsapásokat eredményezne, amelyeket eddig még nem találtak el – magyarázta az orosz elnök. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való ellátása kizárólag arra irányul, hogy a konfliktus minél tovább elhúzódjon.
Oroszország már minden országnak küldött egy jegyzéket az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokról. Mint Szergej Lavrov külügyminiszter hangsúlyozta, a Kijevbe irányuló bármilyen fegyverszállítmány legitim célpontja az orosz hadseregnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...