2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Az ukrán hatóságok megbüntették Harkov polgármesterét, mert oroszul beszélt

Kijev pénzbírsággal sújtotta Ukrajna második legnagyobb városának, Harkovnak a polgármesterét, amiért a hatóságok által az “nem állam” nyelvnek nevezett ukrán nyelvet használt egy hivatalos televíziós beszédében. Ihor Terekhov polgármester arról ismert, hogy oroszul szól a lakosokhoz.

Terekhovnak 3400 hrivnya (kb 37 000 HUF) bírságot kell fizetnie az ukrán törvények megsértése miatt – közölte csütörtökön Tarasz Kremin, az ukrán kormány államnyelv védelméért felelős megbízottja.

A polgármester “nem állami nyelvet használt a Harkov város lakosaihoz intézett beszédeiben” egy híradó során – állt a közleményben, amely ezt “adminisztratív szabálysértésnek” nevezte. A nyelvi biztos hivatala adminisztratív figyelmeztetést is kiadott a polgármesteri hivatalnak, amelyben felszólította, hogy a polgármester közösségi oldalain kizárólag az ukrán nyelvet használja.

Terekhovnak december 4-ig van ideje fellebbezni a biztos döntése ellen – olvasható a közleményben. Az ukrán hatóságok nem pontosították, hogy a polgármester milyen nyelvet használt, de az ukrán média arról számolt be, hogy köztudottan rendszeresen oroszul szól a városlakókhoz.

A nyelvi biztos hivatala szerint Terekhov és a harkovi városi tanács néhány tagja már korábban is megsértette az állami nyelvtörvényt. Nem világos, hogy akkor is szankcionálták-e őket.

Az ukrán államnyelvtörvényt még 2019-ben írta alá Petro Porosenko akkori elnök, öt nappal elnöki mandátumának lejárta előtt. A jogszabály előírja, hogy az ukrán köztisztviselők feladataik ellátása során kizárólag az ukrán nyelvet használhatják.

Az ukránoknak a közszolgáltatások, az egészségügyi ellátás, az oktatás és a tudomány területén, valamint a médiában is az ukrán nyelvet kell használniuk, bár bizonyos kivételek megengedettek. Aki megsérti ezt a törvényt, akár 8500 hrivnya (kb 92 000 HUF) pénzbírságra is számíthat, amely ismételt elkövetés esetén megduplázható.

Június közepén a nyelvi megbízott kapott jogot arra, hogy pénzbírságot szabjon ki a törvényt megszegő személyekre. Októberben az Ukrán Nemzeti Repülési Egyetem egyik adjunktusát 3400 hrivnya bírsággal sújtották “nem állami nyelven” történő oktatásért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...