2023, március 28.
2.1 C
Budapest
2.3 C
Moszkva
Array

Az Ukrajnába küldött orosz segélyszállítmány nehézségekkel néz szembe, talán támadással is

Moszkva olyan információk birtokába jutott, hogy a kelet-Ukrajnába küldött, humanitárius segélyt szállító konvoj megtámadásra kerülhet Kijev erői által, pontosabban az “AIDAR büntető-zászlóalj” által, amely harci egység az konvoj útjának elaknásítását tervezi, nyilatkozta az Orosz Külügyminisztérium.

Pénteken Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy az megpróbálja megzavarni a humanitárius segélyt szállító konvojt az után, hogy már letárgyaltak minden kulcsfontosságú kérdést és a segély leszállítása a humanitárius katasztrófa sújtotta kelet-ukrajnai régióba az utolsó fázisában van.

“Felhívjuk a figyelmet rá, hogy az éles, intenzív katonai akciók melyeket az ukrán hadsereg folytat, azzal a nyilvánvaló céllal történnek, hogy megakadályozzák a humanitárius segélyt szállító konvojt abban hogy az eljuttassa a szállítmányát Luganszk-ba, annak ellenére, hogy előzetesen Kijevvel már megállapodás történt ezt illetően”– nyilatkozta az Orosz Külügyminisztérium.

Moszkva szerint ez azt a benyomást kelti, hogy vannak emberek Ukrajnában, akik akarattal megpróbálják megakadályozni az orosz humanitárius missziót akár új veszteségek és pusztítás árán is.

“Azok akik ilyen bűnügyi terveket dédelgetnek, nagy felelősséget vesznek az őket érő konzekvenciákért” – nyilatkozta a minisztérium.
Oroszország 28O nyergesvontatós KAMAZ-t küldött a humanitárius segély szállítására, mint például orvosi felszerelés, élelem, bébi étel, hálózsákok, ruházat és egyéb alapvető ellátmány a humanitárius katasztrófa sújtotta övezet lakói életét megkönnyítendő. A konvoj most le van ragadva az ukrán határ előtt és várakozik Kijev végső jóváhagyására az országba való belépéshez mielőtt továbbhaladna. Oroszország megismételte, hogy ez (a segélyszállítmány bevitele) végrehajtaná azt a megállapodást, amit az ukrán kormányzattal és a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságával megkötöttek, kézbesíteni a segélyt teljes egészében a Donbass lakóinak olyan gyorsan amilyen gyorsan csak lehetséges.

“Mindent megteszünk amit tudunk annak érdekében, hogy biztosítsuk a misszíó biztonságát” – mondotta a Külügyminisztérium. Oroszország sürgette mind az Ukrán Hadsereget mind a kelet-ukrajnai felkelőket, hogy azonnal kezdjenek tűzszünetet annak érdekében, hogy a humanitárius konvoj elérje Donbass lakóit. Moszkva azt mondta, hogy reméli, erőfeszítései annak érdekében, hogy a segélyszállítmányt mihamarabb célba juttassák, megkapja az ENSZ,az EBESZ és a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságának aktiv támogatását is.


A humanitárius segély, melyet Moszkva Ukrajna harcok sújtotta részeibe küld, szóba került pénteken az orosz és az ukrán külügyminiszter telefonbeszélgetése során is. Hangsúlyozták, hogy a nemzetközi szervezeteknek hatékonyabb és felelősségteljesebb magatartást kellene tanúsítaniuk az orosz humanitárius misszió végrehajtása mellett, mondotta az orosz külügyminisztérium.

“Egy azonnali tűzszünetre van szükség annak érdekében, hogy egy humanitárius folyosó megnyitható legyen leszállítani a segélyt és evakuálni a civil lakosságot a konfliktus zónából kelet-Ukrajnában.” Az orosz védelmi miniszter Sergey Shoigu azt nyilatkozta a helyzetről ezt amerikai kollégájának Chuck Hagel-nek.

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/76886000/jpg/_76886489_76886488.jpg

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev: a legújabb orosz Szu-35-ösöket az ukrán erők nem tudják semlegesíteni

Oroszország legújabb generációs Szu-35-ös vadászrepülőgépei olyan képességekkel rendelkeznek, amelyeket a kijevi erők nem tudnak semlegesíteni - mondta egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő az ABC...

Trump: most azonnal véget kell vetni az ukrajnai konfliktusnak

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktusnak "most azonnal véget kell vetni", megismételve azt, hogy kész 24 órán belül elérni a...

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...
spot_img

Videó