2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Az orosz vicckultúra

Tehát az oroszok vicckultúrája, ismétlem CSAK viccek. Csak az értheti, aki ismeri a rejtett tartalmát, a történelmet, a hátterét, a kulisszatitkokat. Mi jellemző az orosz viccekre? Degradálás. Leleplezés. A politikai rendszert, mint egészet veszi célba, vezetőket, vezetetteket, a népgazdaságot, a vörös hadsereget, a szexet, a vodkát, az oroszok és más nemzetek hozzájuk fűződő viszonyát esetleg a szuperhatalmakat. Nincs olyan, ami megúszná. Nincs olyan szent dolog, amit ne parodizáltak volna ki. Akkor nézzük!

A hatalom által agymosásszerűen a tömegek tudatába belesulykolni kívánt eszme és az egyszerű állampolgár hetvenéves háborúja közti harcot végül az emberek nyerték, viccben is, és a valóságban is. Megsemmisíti, érvényteleníti az eszmék, elvek működésképtelenségét, abszurditását. A kommunisták által vett tételek kigúnyolása, és a valóság viszonya, az álmában felvert család rettegése az agressziótól (örül, ha „csak a háza ég”), életszínvonal-hazugságok (Nyugaton rosszul, Keleten jól élnek az emberek), a kisember gondolatai (jó lett volna, ha a szocializmust először fehér egereken próbálják ki) gyakori témát szolgáltattak.

 

– Mi a különbség a matematika és a tudományos kommunizmus között?

-A matematikában valami „adva van” és valamit „bizonyítani kell”, a tudományos kommunizmusban viszont semmi sincs adva, de minden bizonyítva van.

 

–          Ha egyszer itt minden olyan jó, miért olyan rossz minden?

–          Itt az ellentétek egységének dialektikus törvénye nyilvánul meg.

 

Orosz katonai kérdőív:

1.) Ki a példaképed?

…………………

2.) Miért pont Lenin?

…………………

 

 

A magántulajdon helyére állami tulajdon lépett, eszmék irányítják a gazdaságot, legnagyobb ellenfél a minőség, felülről vezérelt élelmiszertermelés hatékonysága.

A szovjet mezőgazdaságnak 4 fő ellensége van: tavasz, nyár, ősz, tél.

 

Megkérdezi az újságíró az élenjáró kolhoz elnökétől:

– Elnök elvtárs, milyen lesz az idei termés?

– Közepes.

– Hogy kell ezt érteni?

– Rosszabb, mint a tavalyi és jobb, mint a jövő évi.

 

A fő rendező elv a hiány: nincs gyógyszer, nincs higiéné, nincs áru, csak tűrés van…

Aki Csernobil közelében radioaktív almát fogyaszt, a csutkát jó mélyen ássa el!

A nagy áruhiány ellenére a hűtőszekrények azért nem álltak üresen, hiszen „elvben minden kapható.”

 

A világ első proletárhatalma erős hadsereggel kívánja megvédeni magát és a „békét”. Sztálin a hadsereg irányítását is kézben tartja, időről időre erkölcsileg vagy fizikailag megsemmisíti. A belső ellenséggel szemben is védték magukat, odalépnek az utcán az állampolgár mellé, s felszólítják: „Jöjjön velünk.” A közrend biztos kezekben van, csak a rendőrök faragatlanok és ostobák.

 

A nagybetűs életben becsületes munkából nem lehet megélni, ezt a gyerekek is tudják. A felnövekvő nemzedéknek boldog jövője lesz, de mindenki tudja, hogy csak még rosszabb lesz. A végzős egyetemista pedig többet tud Leninről, mint a szakmájáról.

A házassághoz való alapképlet: A házasság az a kör, ahova a kívülállók be, a bent tartózkodók pedig ki szeretnének jutni.

 

Két jó barát beszélget a kocsmában.

– Tegnap megbetegedett a feleségem, ma pedig megjött az anyja, hogy ápolja.

– Hát igen, a baj sosem jár egyedül.

 

A szexuális felvilágosítás és a nemi életre való felkészítés teljes mértékben hiányzott a pedagógiai gyakorlatból. Majd a peresztrojka után gombamód szaporodni kezdenek a nyilvánosházak és az ellenőrizhetetlen prostitúció.

 

Az orosz Iván sosem hagyja el az ivást hangzik a közkeletű mondás. Valóban, az alkoholfogyasztás mértéke és módja messze felülmúlja a normális értéket, a népszerűségi listát pedig a vodka vezeti. Az egyszerű ember számára ez volt az egyetlen „elérhető” szeszes ital. Le kell győzni az alkoholizmust, de a tiltás még vadabb italozásba torkollik. Az orosz értékrendben első három helyen a vodka áll. A szovjethatalom a nép hatalma, és ahhoz, hogy ezt elhiggye, itatni kell!

 

Szása ül a Volga partján, és töpreng.
– Ha ledobnak egy atombombát, eltűnnék én is és a vodka is. Ha neutronbombát dobnak le, csak én tűnnék el, s a vodka megmaradna. De ez milyen szörnyű bomba lehetett, hogy csak a vodka tűnt el?

 

A szovjet éra alatt a szocialista embertípus erkölcsi fölényét hangoztatta a hivatalos propaganda. A kötelező túlzások itt is megmutatkoznak: az orosz tudomány az élen halad, de ezt a tények nem igazolják. Felülmúlják a többi nemzetet. Az orosz ember kulturált, vagyis… illetlen. A szovjet ember boldogabb. Igen, ha a szomszéd lakásba kopog be a KGB. A szovjet ember életében nincs kockázat, de azért kockázatos politikai viccet mesélni idegen embernek.

A hidegháború alatt a kifejezéseket is teljesen máshogy kellett érteni, mint ahogy hangzottak. Békepoltika-militarista politika, testvériség-elnyomatás, testvéri segítség-katonai beavatkozás, segítségnyújtás-kizsákmányolás. A Szovjetunió segítséget nyújt, amikor átlépi az országhatárt, hiszen barátsága „határtalan”. A szocialista tábort pedig a szeretet tartja össze…

 

–          Milyen a viszony a Szovjetunió és az Egyesült Államok között?

–          Békés egymás mellett élés a különböző társadalmi-politikai rendszerű államok között.

–          És milyen a Szovjetunió viszonya Kínával?

–          Ellenséges egymás mellett élés azonos társadalmi-politikai rendszerű államok között.

 

A szocializmusban a diákot felszólítja a tanár:

– Na fiam! Sorold fel nekem a baráti országokat.

– Csehszlovákia, Románia, NDK, Bulgária, Lengyelország.

– Jól van! Ám a legfontosabb kimaradt: a Szovjetunió.

– Az nem baráti ország, hanem testvéri.

– Ugyan miért? – kérdi a tanár.

– Mert a barátait maga választja meg az ember.

 

Tóth Mirandolína

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....