2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva
Array

Az orosz vicckultúra

Tehát az oroszok vicckultúrája, ismétlem CSAK viccek. Csak az értheti, aki ismeri a rejtett tartalmát, a történelmet, a hátterét, a kulisszatitkokat. Mi jellemző az orosz viccekre? Degradálás. Leleplezés. A politikai rendszert, mint egészet veszi célba, vezetőket, vezetetteket, a népgazdaságot, a vörös hadsereget, a szexet, a vodkát, az oroszok és más nemzetek hozzájuk fűződő viszonyát esetleg a szuperhatalmakat. Nincs olyan, ami megúszná. Nincs olyan szent dolog, amit ne parodizáltak volna ki. Akkor nézzük!

A hatalom által agymosásszerűen a tömegek tudatába belesulykolni kívánt eszme és az egyszerű állampolgár hetvenéves háborúja közti harcot végül az emberek nyerték, viccben is, és a valóságban is. Megsemmisíti, érvényteleníti az eszmék, elvek működésképtelenségét, abszurditását. A kommunisták által vett tételek kigúnyolása, és a valóság viszonya, az álmában felvert család rettegése az agressziótól (örül, ha „csak a háza ég”), életszínvonal-hazugságok (Nyugaton rosszul, Keleten jól élnek az emberek), a kisember gondolatai (jó lett volna, ha a szocializmust először fehér egereken próbálják ki) gyakori témát szolgáltattak.

 

– Mi a különbség a matematika és a tudományos kommunizmus között?

-A matematikában valami „adva van” és valamit „bizonyítani kell”, a tudományos kommunizmusban viszont semmi sincs adva, de minden bizonyítva van.

 

–          Ha egyszer itt minden olyan jó, miért olyan rossz minden?

–          Itt az ellentétek egységének dialektikus törvénye nyilvánul meg.

 

Orosz katonai kérdőív:

1.) Ki a példaképed?

…………………

2.) Miért pont Lenin?

…………………

 

 

A magántulajdon helyére állami tulajdon lépett, eszmék irányítják a gazdaságot, legnagyobb ellenfél a minőség, felülről vezérelt élelmiszertermelés hatékonysága.

A szovjet mezőgazdaságnak 4 fő ellensége van: tavasz, nyár, ősz, tél.

 

Megkérdezi az újságíró az élenjáró kolhoz elnökétől:

– Elnök elvtárs, milyen lesz az idei termés?

– Közepes.

– Hogy kell ezt érteni?

– Rosszabb, mint a tavalyi és jobb, mint a jövő évi.

 

A fő rendező elv a hiány: nincs gyógyszer, nincs higiéné, nincs áru, csak tűrés van…

Aki Csernobil közelében radioaktív almát fogyaszt, a csutkát jó mélyen ássa el!

A nagy áruhiány ellenére a hűtőszekrények azért nem álltak üresen, hiszen „elvben minden kapható.”

 

A világ első proletárhatalma erős hadsereggel kívánja megvédeni magát és a „békét”. Sztálin a hadsereg irányítását is kézben tartja, időről időre erkölcsileg vagy fizikailag megsemmisíti. A belső ellenséggel szemben is védték magukat, odalépnek az utcán az állampolgár mellé, s felszólítják: „Jöjjön velünk.” A közrend biztos kezekben van, csak a rendőrök faragatlanok és ostobák.

 

A nagybetűs életben becsületes munkából nem lehet megélni, ezt a gyerekek is tudják. A felnövekvő nemzedéknek boldog jövője lesz, de mindenki tudja, hogy csak még rosszabb lesz. A végzős egyetemista pedig többet tud Leninről, mint a szakmájáról.

A házassághoz való alapképlet: A házasság az a kör, ahova a kívülállók be, a bent tartózkodók pedig ki szeretnének jutni.

 

Két jó barát beszélget a kocsmában.

– Tegnap megbetegedett a feleségem, ma pedig megjött az anyja, hogy ápolja.

– Hát igen, a baj sosem jár egyedül.

 

A szexuális felvilágosítás és a nemi életre való felkészítés teljes mértékben hiányzott a pedagógiai gyakorlatból. Majd a peresztrojka után gombamód szaporodni kezdenek a nyilvánosházak és az ellenőrizhetetlen prostitúció.

 

Az orosz Iván sosem hagyja el az ivást hangzik a közkeletű mondás. Valóban, az alkoholfogyasztás mértéke és módja messze felülmúlja a normális értéket, a népszerűségi listát pedig a vodka vezeti. Az egyszerű ember számára ez volt az egyetlen „elérhető” szeszes ital. Le kell győzni az alkoholizmust, de a tiltás még vadabb italozásba torkollik. Az orosz értékrendben első három helyen a vodka áll. A szovjethatalom a nép hatalma, és ahhoz, hogy ezt elhiggye, itatni kell!

 

Szása ül a Volga partján, és töpreng.
– Ha ledobnak egy atombombát, eltűnnék én is és a vodka is. Ha neutronbombát dobnak le, csak én tűnnék el, s a vodka megmaradna. De ez milyen szörnyű bomba lehetett, hogy csak a vodka tűnt el?

 

A szovjet éra alatt a szocialista embertípus erkölcsi fölényét hangoztatta a hivatalos propaganda. A kötelező túlzások itt is megmutatkoznak: az orosz tudomány az élen halad, de ezt a tények nem igazolják. Felülmúlják a többi nemzetet. Az orosz ember kulturált, vagyis… illetlen. A szovjet ember boldogabb. Igen, ha a szomszéd lakásba kopog be a KGB. A szovjet ember életében nincs kockázat, de azért kockázatos politikai viccet mesélni idegen embernek.

A hidegháború alatt a kifejezéseket is teljesen máshogy kellett érteni, mint ahogy hangzottak. Békepoltika-militarista politika, testvériség-elnyomatás, testvéri segítség-katonai beavatkozás, segítségnyújtás-kizsákmányolás. A Szovjetunió segítséget nyújt, amikor átlépi az országhatárt, hiszen barátsága „határtalan”. A szocialista tábort pedig a szeretet tartja össze…

 

–          Milyen a viszony a Szovjetunió és az Egyesült Államok között?

–          Békés egymás mellett élés a különböző társadalmi-politikai rendszerű államok között.

–          És milyen a Szovjetunió viszonya Kínával?

–          Ellenséges egymás mellett élés azonos társadalmi-politikai rendszerű államok között.

 

A szocializmusban a diákot felszólítja a tanár:

– Na fiam! Sorold fel nekem a baráti országokat.

– Csehszlovákia, Románia, NDK, Bulgária, Lengyelország.

– Jól van! Ám a legfontosabb kimaradt: a Szovjetunió.

– Az nem baráti ország, hanem testvéri.

– Ugyan miért? – kérdi a tanár.

– Mert a barátait maga választja meg az ember.

 

Tóth Mirandolína

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó