2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Az orosz Luna-25 űrszonda a landolás után már képeket fog küldeni a Hold sarkvidékéről

Az orosz Luna-25 űrszonda a leszállást követő első órákban készíti majd az első fotókat a Hold sarkvidékéről – mondta Lev Zeljony, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének tudományos igazgatója, a holdprogram első fázisának felügyelője.

“A Holdra szállás első óráiban az űrszonda kamerái bekapcsolnak, és jelet továbbítanak a Földre. A kamerák panorámaképeket fognak készíteni, de nem számítunk gyönyörű látványra. Holdi sziklákat és a környező tájat fogjuk látni. Remélhetőleg ezek lesznek az első fotók a holdi pólusról” – jegyezte meg Zeljony.

Elmondása szerint az űrszonda egy áttekintő és panorámakamerákat tartalmazó kamerarendszerrel van felszerelve, amelyek a leszállás alatt és közvetlenül a leszállás után lesznek bekapcsolva.

A Luna-25 automata állomást szállító Szojuz-2.1b hordozórakéta augusztus 11-én kora reggel indult a Vosztocsnij űrrepülőtérről. Az űreszköz várhatóan augusztus 16-án éri el a Holdat és áll pályára, augusztus 21-én pedig leszállást hajt végre a Hold déli pólusán. Az automata állomás az első hazai gyártású űreszköz a modern kori orosz történetében, amelyet a Holdra indítanak. A küldetés célja, hogy kutatásokat végezzen a Hold déli pólusán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó