2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

WSJ: Egyiptom az USA felszólítása ellenére sem szállít fegyvereket Ukrajnának

Egyiptomi tisztviselők állítólag úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt Ukrajna felfegyverzésében, elutasítva az elmúlt hónapokban többször elhangzott amerikai kérést, hogy állítsanak elő tüzérségi lövedékeket és más fegyvereket, amelyekre Kijevnek a Donbassz régióban lévő orosz erők elleni ellentámadásához van szüksége.

Washington tüzérségi, páncéltörő rakéták, légvédelmi rendszerek és kézifegyverek szállítására szólította fel Egyiptomot Ukrajna számára – jelentette pénteken a Wall Street Journal névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozva. A kérések több alkalommal hangzottak el, többek között Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök márciusi kairói találkozóján.

“Az amerikai tisztviselőkkel folytatott beszélgetések során Egyiptom nem utasította el véglegesen a kéréseket, de egyiptomi tisztviselők négyszemközt azt mondták, hogy Egyiptom nem tervezi a fegyverek szállítását” – írta a lap.

Úgy tűnik, ez az üzenet nem jutott el Washingtonba. Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője optimizmusát fejezte ki Egyiptom meggyőzése kapcsán, hogy támogassa Ukrajnát, és azt mondta a médiának, hogy “egyiptomi partnereinkkel folytatott megbeszéléseink az orosz háború befejezéséhez fűződő közös érdekeinkről termékenyek és folyamatban vannak”.

Az év elején Kairó állítólag amerikai nyomásra meghátrált egy állítólagos tervtől, hogy rakétákat adjon el Oroszországnak. esz-Szíszi az ukrajnai válság közepette igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani Washingtonnal és Moszkvával is, elutasítva, hogy csatlakozzon az Egyesült Államok vezette, Ukrajna felfegyverzését és Oroszország megbüntetését célzó kampányhoz.

A lap megjegyezte, hogy az, hogy Egyiptomot nem sikerült bevonni az erőfeszítésekbe, a konfliktus “kritikus pillanatában” történik, amikor az ukrán erők megpróbálják áttörni Oroszország félelmetes védelmi vonalait, miközben az USA megpróbál katonai és diplomáciai támogatást gyűjteni Kijevnek. esz-Szíszi döntése egy olyan időszakban született, amikor a kongresszus egyes tagjai Joe Biden elnök kormányát arra sürgetik, hogy az Egyiptomnak ígért 1,3 milliárd dolláros éves amerikai katonai segélyből 320 millió dollárt tartson vissza, az ország emberi jogi helyzetére hivatkozva.

Az amerikai hírszerző ügynökségek állítólag más eredményre számítottak. A Washington Post áprilisban arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés kiszivárgott dokumentumai szerint az egyiptomi kormány jóváhagyta azt a tervet, hogy 152 mm-es és 155 mm-es tüzérségi lövedékeket adjanak el az Egyesült Államoknak Ukrajnába történő szállítás céljából.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi és Vlagyimir Putyin orosz elnök a második Oroszország-Afrika csúcstalálkozón Szentpéterváron.

Az egyiptomi elnök részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök afrikai vezetőkkel tartott csúcstalálkozóján a múlt hónapban Szentpéterváron. Az esz-Szíszivel folytatott négyszemközti találkozót követően Putyin elmondta, hogy Oroszország célja egy ipari zóna létrehozása a Szuezi-csatorna közelében, az Egyiptommal és más afrikai országokkal folytatott kereskedelem fellendítésére irányuló terv részeként.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó