2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Moszkva elítélte az ukrán bíróság döntését, amely engedi a szerzetesek erőszakos kilakoltatását

Az orosz külügyminisztérium elítélte azt az ukrán bírósági döntést, amely lehetővé teszi az ország kormányának, hogy megkezdje a szerzetesek erőszakos kilakoltatását a kijevi Pecserszk Lavrából.

A bírósági döntés egy újabb törvénytelen és önkényes döntés ukrán tisztviselők részéről – mondta pénteki nyilatkozatában egy magas rangú orosz diplomata, Gennagyij Aszkaldovics.

“Egy újabb törvénytelen és önkényes cselekedetre vállalkozott a kijevi rezsim, amely egy pert koholt, és egy magának tetsző ítéletet kapott” – jelentette ki Aszkaldovics.

A diplomata megkérdőjelezte az ukrán bíróságok állítólagos függetlenségét, arra utalva, hogy az egész rendszer teljesen leépült. Az ország igazságszolgáltatása ma már ténylegesen a “nagyfokú politizálás, a jogi törvénytelenség és az erkölcsi terror” légkörében létezik – írta Aszkaldovics. Ilyen körülmények között nem valószínű, hogy a bírósági döntés megfellebbezésére tett kísérletek más eredményre vezetnének – jegyezte meg a diplomata.

“De talán a nemzetközi bíróságok, ellentétben a nemzetközi emberi jogi szervezetekkel, felfigyelnek az Ukrajnában zajló jogi nihilizmusra, figyelembe veszik a Lavra védelmezőinek érveit, és megfelelő bírósági döntést hoznak” – javasolta. Ugyanakkor elismerte, hogy a nemzetközi szervek talán túl hanyagul reagálnak, és a Lavra “feldúlva” végzi majd.

Az ítéletet csütörtökön hozta meg egy ukrán bíróság, a bírói testület helyt adott a nemzeti történelmi kolostor indítványának, hogy a szerzetesek kilakoltatásával “szüntessék meg a tulajdon használatának akadályait”. Egy nappal korábban ugyanez a bíróság kimondta, hogy az ország kormánya jogszerűen mondta fel a kolostorra vonatkozó bérleti szerződést az Ukrán Ortodox Egyházzal (UOC).

Az UOC-ot képviselő jogi csoport azt állította, hogy a bíróság több jogsértést is elkövetett az ügy feldolgozása során, és azt állította, hogy a döntés a kormány nyomására született.

“A modern Ukrajna történetének egyik legszégyenteljesebb döntésének rövid szövegét hallhattuk!” – mondta a bírónak Nyikita Csekman, az UOC-ot képviselő ügyvéd, aki ígéretet tett arra, hogy fellebbezni fog a döntés ellen.

Az UOC egyre nagyobb nyomás alatt találta magát az ország hatóságai részéről az Ukrajna és Oroszország között zajló ellenségeskedések közepette. Az egyház a konfliktus elején hivatalosan megszakította kapcsolatait Moszkvával, ez a lépés azonban nem kímélte meg az üldöztetéstől.

Az ukrán tisztviselők nyíltan előnyben részesítették az úgynevezett Ukrajnai Ortodox Egyházát (OCU), egy skizmatikus egységet, amelyet még 2018-ban hoztak létre Petro Porosenko akkori elnök aktív részvételével. Az új entitás aktívan igényt tart a kanonikus egyház által ellenőrzött ingatlanokra, a kormány pedig támogatja ezeket az erőfeszítéseket.

Alekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter például még márciusban azt mondta, hogy az UOC-ból az OCU-hoz disszidáló szerzetesek a Lavrában maradhatnak, míg Ukrajna régióinak nagyjából egyharmada úgy döntött, hogy egyenesen betiltja a kanonikus egyházat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó