2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Az orosz külügyminisztérium kemény választ ígért az újabb amerikai szankciókra

Oroszország nem hagyja kemény válasz nélkül az új amerikai szankciókat, Washingtonnak ideje megszabadulnia attól az illúziótól, hogy Oroszországgal a szankciók nyelvén lehet beszélni – szögezte le péntek este nyilvánosságra hozott állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A diplomáciai tárca emlékeztetett korábbi figyelmeztetéseire, amelyek szerint Oroszországot a nyomásgyakorlás semmilyen eszköze nem térítheti le az általa kijelölt útról. A közlemény szerint “azok csak azt bizonyítják, hogy az Egyesült Államok képtelen elérni kitűzött céljait, és konszolidálják az orosz társadalmat”. A minisztérium szerint “semmilyen mostani és semmilyen új oroszellenes támadás” nem marad “kemény válasz nélkül”.

“Mindenekelőtt azonban azt szeretnénk javasolni Washingtonnak: gyorsan szabaduljon meg attól az illúziótól, hogy velünk a szankciók nyelvén lehet beszélni” – hangzott az állásfoglalás.

Az orosz külügyi tárca emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok 2011 óta több mint ötven alkalommal próbált meg szankciók révén eredménytelenül nyomást gyakorolni Oroszországra. Ezek a vízumkiadás megtagadástól az orosz üzleti kintlévőségek befagyasztását kilátásba helyező fenyegetésekig terjedtek, “elfeledve, hogy a magántulajdon és az idegen pénz elvételét rablásnak nevezik”.

A tárca “képtelenségnek” nevezte, hogy a washingtoni politikusok olyan orosz cégekre igyekeznek lesújtani, amelyek régóta üzleti kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal és amelyektől amerikai munkahelyek ezrei függenek, ezzel maguknak okozva kárt.

“Az amerikai demokrácia nyilvánvalóan degradálódik. Csak annak az óhaja maradt meg, hogy bármilyen eszközzel biztosítsák az Egyesült Államok globális hegemóniáját, egyebek között nyomásgyakorlás révén azokra az országokra, amelyek Washington NATO-szövetségeseivel ellentétben független irányvonalat folytatnak és a saját hangjukon szólnak” – állította az orosz külügyminisztérium.

Érvelésében a tárca “az alapvető amerikai értékek megtagadásának” nevezte egyebek között az orosz diplomáciai objektumok erőszakos lefoglalását, amivel az Egyesült Államok szerinte nemcsak a nemzetközi normák “durva megsértését” követte el, hanem azt is megmutatta, hogy nem tartja tiszteletben “az amerikaiak számára valaha szent” tulajdonjogot.

A tárca szerint a konkurensek külföldi piacokon adminisztratív eszközökkel történő kiszorításával “Washington gyakorlatilag a piacgazdaság és a tisztességes szabad verseny ellenségei közé iratkozott fel”.

A dokumentum szerzői úgy vélekedtek, hogy az RT orosz állami televízió sugárzásának akadályoztatásával az Egyesült Államok az alternatív információ forrását igyekszik elfojtani, és a szólás szabadságának korlátozására törekszik.

“Az emberi jogokhoz való viszonyulásról világosan tanúskodik, hogy a 21. század elején legalizálták a középkori jellegű kínzást, a rabok fogva tartását a jogi vákuumban a guantánamói katonai bázison és a CIA titkos börtöneiben” – hangzott az orosz külügyi állásfoglalás.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken hét, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak minősített orosz “oligarcha” és 17 orosz kormánytisztviselő ellen rendelt el szankciókat, a világszerte folytatott “káros tevékenységükre” hivatkozva. Az intézkedések az érintett üzletemberek tulajdonában lévő tucatnyi vállalatot, valamint állami tulajdonban lévő fegyverkereskedelmi cégeket és egy bankot is érintenek. A büntetőintézkedések részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó