2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Az orosz központi bank egy százalékponttal 14 százalékra csökkentette az alapkamatot

A várakozásokkal összhangban Oroszország központi bankja egy százalékponttal 14 százalékra csökkentette az alapkamatot az infláció lassulására és a gazdaság hűlésére hivatkozva. A jegybank igazgatótanácsának pénteken meghozott döntése március 16-án lép hatályba. A testület egyúttal jelezte, hogy az inflációs kockázatok enyhülésével kész tovább csökkenteni az alapkamatot.

A jegybank adatai szerint március 10-én az infláció éves növekedésének üteme 16,7 százalékon állt. Februárban az éves infláció 16,8 százakéra emelkedett, miközben havi összevetésben a fogyasztói árak 2,2 százalékkal emelkedtek.

A jegybank arra számít, hogy az infláció a második negyedévben tetőzik, 2016 márciusára pedig az éves összevetésű infláció 9 százalékra, egy évvel később 4 százalékra mérséklődik. Pénteken kiadott közleményében a jegybank rámutatott, hogy az éves infláció magas szintje a kínálat oldaláról több tényező – a rubel gyengülése és a külkereskedelmi korlátozások – hatásának tulajdonítható. Ezek a rövid távú hatások az idei év végére kifutnak.

Ugyanakkor a keresleti oldalról lefelé mutató nyomás nehezedik az inflációra. Januárban tovább lassult a reálbérek növekedésének üteme, meredeken csökkentek a fogyasztói kiadások, ami fékezi az áruk és szolgáltatások árának emelkedését. A jegybank kiemelte, hogy az orosz gazdaság lassulása egyre inkább ciklikus jellegűvé válik. A központi bank arra számít, hogy idén 3,5-4 százalékkal esik vissza a gazdaság teljesítménye.

A jegybanki döntés után a rubel erősödött: péntek délután a dollár 23 kopejkával 60,95 rubelre, az euró pedig 61 kopejkával 64,55 rubelre gyengült a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. A moszkvai értéktőzsde irányadó indexei mínuszban állnak. A rubelben számított MICEX-index 1,45 százalékkal 1640,59 pontra esett, a dollárban számított RTS-index pedig 1,42 százalékkal 847,07 pontra csökkent helyi idő szerint délután három órára.

A központi bank utoljára január 30-án csökkentette – 17 százalékról 15 százalékra – az alapkamatot, amit az infláció középtávú mérséklődésével indokolt. Az alapkamatot december 16-án emelte váratlanul 17 százalékra a korábbi 10,5 százalékról a jegybank, amely a rubel árfolyamának védelmével és az infláció megfékezésének céljával magyarázta a döntést.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...