2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Az orosz központi bank egy százalékponttal 14 százalékra csökkentette az alapkamatot

A várakozásokkal összhangban Oroszország központi bankja egy százalékponttal 14 százalékra csökkentette az alapkamatot az infláció lassulására és a gazdaság hűlésére hivatkozva. A jegybank igazgatótanácsának pénteken meghozott döntése március 16-án lép hatályba. A testület egyúttal jelezte, hogy az inflációs kockázatok enyhülésével kész tovább csökkenteni az alapkamatot.

A jegybank adatai szerint március 10-én az infláció éves növekedésének üteme 16,7 százalékon állt. Februárban az éves infláció 16,8 százakéra emelkedett, miközben havi összevetésben a fogyasztói árak 2,2 százalékkal emelkedtek.

A jegybank arra számít, hogy az infláció a második negyedévben tetőzik, 2016 márciusára pedig az éves összevetésű infláció 9 százalékra, egy évvel később 4 százalékra mérséklődik. Pénteken kiadott közleményében a jegybank rámutatott, hogy az éves infláció magas szintje a kínálat oldaláról több tényező – a rubel gyengülése és a külkereskedelmi korlátozások – hatásának tulajdonítható. Ezek a rövid távú hatások az idei év végére kifutnak.

Ugyanakkor a keresleti oldalról lefelé mutató nyomás nehezedik az inflációra. Januárban tovább lassult a reálbérek növekedésének üteme, meredeken csökkentek a fogyasztói kiadások, ami fékezi az áruk és szolgáltatások árának emelkedését. A jegybank kiemelte, hogy az orosz gazdaság lassulása egyre inkább ciklikus jellegűvé válik. A központi bank arra számít, hogy idén 3,5-4 százalékkal esik vissza a gazdaság teljesítménye.

A jegybanki döntés után a rubel erősödött: péntek délután a dollár 23 kopejkával 60,95 rubelre, az euró pedig 61 kopejkával 64,55 rubelre gyengült a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. A moszkvai értéktőzsde irányadó indexei mínuszban állnak. A rubelben számított MICEX-index 1,45 százalékkal 1640,59 pontra esett, a dollárban számított RTS-index pedig 1,42 százalékkal 847,07 pontra csökkent helyi idő szerint délután három órára.

A központi bank utoljára január 30-án csökkentette – 17 százalékról 15 százalékra – az alapkamatot, amit az infláció középtávú mérséklődésével indokolt. Az alapkamatot december 16-án emelte váratlanul 17 százalékra a korábbi 10,5 százalékról a jegybank, amely a rubel árfolyamának védelmével és az infláció megfékezésének céljával magyarázta a döntést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó