2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Az orosz hadsereg ellenőrzése alá vont egy volt amerikai repteret Szíriában

Ellenőrzése alá vont az orosz katonai rendészet Északkelet-Szíriában egy repteret, ahonnan az amerikai egységek a hét folyamán távoztak – közölték pénteken orosz hírügynökségek.

Az orosz tűzszerészek jelenleg aknamentesítik az objektumot, amely Aleppo tartomány északi részén, a Kobani határváros közeli Metraszban található. Mint arról a Zvezda című katonai lap pénteki helyszíni tudósításában beszámolt, a burkolat nélküli leszállópályán az orosz erők néhány helikoptert is állomásoztatnak, nehogy az amerikaiak utólag kárt tegyenek benne.

Az orosz fél tájékoztatása szerint az amerikaiak a szíriai kormánnyal szemben álló erőket támogatták a burkolat nélküli reptérről, amelyet a francia különleges egységek is igénybe vettek. A repteret az orosz katonai rendőrök előtt szíriai kormánycsapatok foglalták el.

Donald Trump amerikai elnök októberben rendelt el részleges csapatkivonást Szíriából, az Egyesült Államok közel-keleti tehermentesítését nevezve meg indokul. Az északkelet-szíriai olajlelőhelyek ugyanakkor amerikai ellenőrzés alatt maradtak.

Az orosz hadsereg csütörtökön arról tett bejelentést, hogy harci helikopterek bevetését biztosító parancsnokságot hozott létre az az észak-szíriai Kamisli városban.

A bázisra Mi-8-as és Mi-35-ös helikoptereket, egy irányító központot, egészségügyi és kiképzési létesítményt, valamint Pancir típusú légvédelmi eszközöket és őrséget telepítettek. Az orosz helikopterek már egy hete használják a kamisli objektumot a Törökországgal határos Haszeke tartomány ellenőrzésére és a területen járőröző orosz katonai rendészek légi biztosítására.

Az amerikai katonák október elején hagyták el Kamislit, az önhatalmúlag kikiáltott kurd autonómia központját, miután a török hadsereg offenzívát indított a térségben a kurd önvédelmi milíciák ellen.

Később orosz-török megállapodás született a kurd fegyveresek és fegyverek kivonásáról egy 30 kilométeres határövezeti zónából, valamint a közös járőrözés megkezdéséről.

A közös határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül szíriai egységek vették át. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS