2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Az orosz elnök feloldotta a Törökország elleni idegenforgalmi szankciókat

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön elrendelte a Törökország elleni idegenforgalmi szankciók feloldását.
A Kreml sajtóhivatala által közzétett rendelet értelmében hatályukat vesztik azok az intézkedések, amelyek a török turisztikai csomagok eladását korlátozták az orosz állampolgároknak. Putyin emellett feloldotta az Oroszország és Törökország közötti charter járatok tilalmát.

A rendelet közzétételének napjától lép hatályba.

Az orosz elnök emellett utasította a kormányt arra is, hogy vitassa meg Ankarával a gazdasági szankciók feloldásának menetrendjét. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanis közölte: a szankciókat fokozatosan oldják fel, hogy ne okozzanak károkat az orosz gyártóknak.

[su_heading size=”25″]Erdogan bocsánatot kért[/su_heading]

Moszkva és Ankara kapcsolata tavaly novemberben romlott meg, miután a török légierő egy gépe lelőtt egy Szíriában bevetést végrehajtó orosz repülőt. Ankara szerint az orosz gép megsértette a török légteret, Moszkva ugyanakkor ezt következetesen tagadta.

Az incidens nyomán elmérgesedett a török-orosz kapcsolat, Oroszország vízumszankciókat és számos gazdasági büntetőintézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben.

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte

Recep Tayyip Erdogan török elnök az orosz elnöknek címzett hétfői levelében teljesítette Moszkva egyik feltételét a kapcsolatok normalizálása érdekében: bocsánatot kért az orosz gép lelövéséért. Emellett hangsúlyozta, hogy országa kész mindent megtenni a hagyományosan baráti kapcsolatok helyreállítása, a térségbeli válságeseményekre való közös reagálás és a terrorizmus elleni harc érdekében.

Az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett, 41 halálos és 239 sebesült áldozatot követelő terrortámadás után a békülési folyamat felgyorsulni látszik.

Putyin és Erdogan szerdán telefonon beszéltek egymással, és kifejezték szándékukat a török-orosz viszony megújítására és a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködésre. A török elnöki hivatal közleménye szerint Putyin azt mondta, felkéri kormányát, hogy újra vegyék fel a kétoldalú kereskedelmet Törökországgal, és ígéretet tett a török idegenforgalmi szektor elleni szankciók feloldására.

MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...